Giv din stemme.
Lablabi er en traditionel tunesiske ret, der varmer helt ind i sjælen. Denne krydrede kikærtesuppe er kendt for sin intense smag og simple ingredienser. Lablabi serveres ofte som street food og er særligt populær i vintermånederne, hvor den giver både varme og mæthed.
En klassisk lablabi består af møre kikærter i en bouillon med hvidløg, spidskommen og harissa. Retten toppes ofte med daggammelt brød, olivenolie og et pocheret æg, der giver ekstra fylde og cremet konsistens. Nogle versioner af lablabi indeholder også tun eller merguez-pølse, hvis man ønsker mere protein og dybde i smagen.
Lablabi er en fantastisk måde at bruge rester og skabe en smagfuld og nærende ret uden at gå på kompromis med smagen. Retten er desuden rig på protein og fibre, hvilket gør den både sund og mættende.
Uanset om du er til vegetariske måltider eller ønsker at tilføje lidt kød, så er lablabi et must-try i det nordafrikanske køkken. Den er både nem at lave og utrolig velsmagende. Velbekomme.
Se vores opskrift på Harissa her.
Ingredienser
Suppe
- 2 spsk olivenolie
- 1 stk løg - fint hakket
- 3 fed hvidløg - fint hakket
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk koriander - stødt
- 1 tsk paprika
- ½ tsk chiliflager - eller efter smag
- 1 liter grøntsagsbouillon - eller hønsebouillon
- 2 dåser kikærter - drænet og skyllet
- salt - groft
- peber - friskkværnet
- 1 spsk harissa pasta - eller efter smag
Til Servering
- 4 skiver brød - evt. daggammelt
- 4 stk æg - smilende
- 1 håndfuld persille - eller koriander - frisk - hakket
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- 2 stilke forårsløg
Sådan gør du
- Varm olivenolie i en gryde. Sautér løg og hvidløg til de er bløde.
- Tilsæt krydderierne og rør i et minut, til det dufter aromatisk.
- Hæld kikærter og bouillon i gryden. Lad det simre i ca. 15-20 minutter.
- Smag til med salt, peber og harissa.
- Riv eller skær brødet i stykker og læg det i dybe skåle.
- Hæld suppen over brødet.
- Top med æg, friske krydderurter og evt. lidt citronsaft og olivenolie.
Tips og noter
- Ønsker du en vegansk udgave, så laver du den blot uden æg.
- Man kan også lave suppen med kød. Man tilsætter lidt kyllingebryst sammen med løgene.
- Man kan også bruge lammekød eller oksekød. Det er faktisk oftere brugt. Her kommes det i gryden inden løg og hvidløg og steger et par minutter inden løgene og hvidløgene kommes i. Herefter følges oopskriften. Man skal dog lade suppen koge lidt længere. Gerne 30-40 minutter.
- Vil du have en tykkere konsistens, kan du mose nogle af kikærterne med en gaffel før servering.
- Har du ikke Harissa så er der her en hurtig erstatning.
- Bland følgende i en lille skål:
- 1 spsk tomatpuré
- ½ tsk chilipulver (eller lidt sambal oelek/sriracha)
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk koriander (stødt)
- 1 nip hvidløgspulver eller friskrevet hvidløg
- 1 tsk olivenolie
- Evt. lidt citronsaft eller eddike for syre
- Rør det sammen og juster styrken efter smag. Det bliver ikke helt som ægte harissa, men det giver varme og krydderi i samme stil.
- Bland følgende i en lille skål:
- Se vores opskrift på Harissa her.
- Andre mulige erstatninger
- Sriracha – lidt sødere, men god i små mængder
- Chiliflager + olivenolie – drysses over suppen til sidst
- Sambal oelek – god styrke og struktur, men uden de nordafrikanske krydderier
- Rød pesto med chili – kan bruges i en snæver vending
Næringsindhold
🔥 Fun Facts om Lablabi og dens ingredienser:
🔸 Lablabi betyder faktisk ”blødt brød” på tunesiske dialekter – og det giver god mening, da retten ofte serveres med daggammelt brød, som opsuger den varme suppe og bliver dejligt blød.
🔸 Kikærter har været dyrket i over 7.000 år og var en vigtig proteinkilde i oldtidens Mellemøsten og Middelhavsområdet. De er stadig populære i både nordafrikanske, indiske og mellemøstlige retter.
🔸 Harissa, den stærke chili-paste, er Tunisiens nationalkrydderi og findes i næsten alle hjem. Den kan varieres med tomat, hvidløg, spidskommen og koriander – og styrken svinger fra mild til super hot!
🔸 Spidskommen – en af de vigtigste smagsgivere i lablabi – blev brugt allerede i det gamle Egypten, bl.a. som del af balsameringsprocesser og i madlavning.
🔸 Lablabi er kendt for at være tømmermændsmad i Tunesien. Den varme, krydrede suppe er perfekt til at kickstarte kroppen efter en lang aften.
🔸 Det er helt normalt at spise lablabi direkte fra skålen med ske og hænder – en autentisk, sanselig oplevelse!
0 kommentarer