Giv din stemme.

5 fra 2 stemmer

Kanelgifler er små, søde fristelser, der fylder hele køkkenet med den dejligste duft af kanel og nybagt dej. De bløde boller med et snoet fyld af smør, sukker og kanel er et klassisk bagværk, som mange forbinder med hygge, samvær og en kop kaffe eller te.

Det gode ved kanelgifler er, at de både er nemme at bage og altid et sikkert hit på bordet. De kan serveres som en lækker eftermiddags-snack, som en del af et kagebord eller bare når lysten til hjemmebag melder sig. Deres størrelse gør dem perfekte at tage med på farten, i madpakken eller til en picnic.

Når du bager kanelgifler selv, får du den helt friske smag, som ikke kan sammenlignes med de færdigkøbte versioner. Du kan også variere dem ved at tilføje lidt hakkede nødder eller glasur på toppen for at gøre dem ekstra festlige.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren i køkkenet, er kanelgifler en dejlig opskrift at kaste sig over. De kombinerer det bedste fra klassisk bagværk – blød dej, sødt fyld og en uimodståelig duft, der spreder glæde hver gang.

Vil du have en opskrift, der altid vækker begejstring, så er kanelgifler et oplagt valg. Velbekomme.

 

Se flere bageopskrifter her.
Kanelgifler
5 fra 2 stemmer
Samlet tid 2 timer
Antal 1 portion á 18 kanelgifler
Kalorier pr. portion 2776

Ingredienser

Dej

  • 1 dl mælk - lunken
  • 15 g gær
  • 50 g smør - smeltet
  • 1 spsk sukker
  • 300 g hvedemel
  • ½ tsk salt
  • 1 stk æg

Remonce

  • 100 g smør - stuetempereret
  • 50 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 spsk kanel

Pensling

  • 1 lille æg

Sådan gør du
 

Dej

  • Rør gæren ud i mælken.
  • Tilsæt smør, sukker, mel, salt og æg.
  • Ælt dejen i 5-10 minutter. Du kan ælte den i maskine eller i hånden.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter. Eller til den er hævet til dobbelt størrrelse.

Remonce

  • Rør alle ingredienserne til remoncen sammen i en lille skål.

Samling

  • Rul dejen tyndt ud til et rektangel på ca. 60 × 20 cm.
  • Fordel remoncen jævnt over dejen.
  • Smør remonce på dejen, men lad ca. 2 cm øverst være fri. Fold bunden op i tre lag, så den remoncefri kant ender nederst (som en 60 cm lang “pølse”).
  • Skær i stykker på ca. 3 cm og placer dem med samling nedad på en bageplade med bagepapir.
  • Lad giflerne efterhæve i 25-30 minutter. Pensl med sammenpisket æg.
  • Bag i ovn ved 200 °C (almindelig ovn) i ca. 12-13 minutter, til de er gyldne.

Tips og noter

  • Smør bør tages ud af køleskabet ca. en time inden det skal bruges for at være stuetempereret. Man kan skære det i små tern og brede det ud på en tallerken, så vil det blive stuetempereret på kun ca. 15 minutter.
  • Næringsberegningen er for een hel protion á 18 gifler. Hvis du vil finde næringsberegning pr. giffel, så skal du dividere med 18. Fx 2776 kacl/18 = 154 kacl pr. giffel.
  • Mælken skal have en temperatur på mellem 20 ℃ og 35 ℃. Hvis du tager mælken direkte fra køleskabet, så kan det være en god idé at give den 10-20 sekunder i microovnen. Den må ikke blive for varm, da det kan "dræbe" gæren.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 2776kcalKulhydrater: 360gProtein: 44gFedt: 131gMættet fedt: 80gFlerumættet fedt: 7gEnkeltumættet fedt: 34gTransfedt: 5gKolesterol: 495mgNatrium: 2282mgKalium: 766mgFiber: 14gSukker: 117gVitamin A: 4117IUVitamin C: 1mgCalcium: 359mgJern: 17mg
Udskriv opskrift

🔥 Fun Facts om kanelgifler og dens ingredienser:

🌿 Kanel har været brugt som krydderi i over 4.000 år. Det var så eftertragtet i oldtiden, at det blev anset for mere værdifuldt end guld.

🥖 Gærdej har været en del af bagertraditionen i flere tusinde år – allerede i det gamle Egypten bagte man brød ved hjælp af naturligt gær.

☕ Mange forbinder kanelgifler med hygge og kaffebord, men i Sverige er kanelbagværk så populært, at de har en officiel Kanelbullens Dag den 4. oktober.

🍬 Fyldet af sukker og smør giver ikke kun den søde smag, men er også med til at gøre giflerne bløde og saftige, da fedtet holder på fugten i dejen.

🌍 Ordet ”gifler” bruges især i Danmark, mens man i andre lande kalder lignende bagværk for “cinnamon rolls” eller “cinnamon swirls”.

0 kommentarer

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering