Giv din stemme.
Franskbrød med blå birkes er en klassiker, der bringer minder om hyggelige morgenstunder og duften af nybagt brød. Det bløde og luftige franskbrød kombineret med de knasende blå birkes på toppen gør det til en favorit hos både børn og voksne.
At bage franskbrød med blå birkes er enklere, end man måske tror. Det hele starter med en dej lavet af få, men essentielle ingredienser som mel, gær, vand, mælk og en smule sukker og salt. Når dejen er hævet til perfektion, formes den til et aflangt brød, pensles med vand, og de karakteristiske blå birkes drysses gavmildt over toppen.
Når franskbrød med blå birkes kommer ud af ovnen, fylder det køkkenet med en uimodståelig duft. Server det lunt med smør, ost eller marmelade – eller brug det som basis for lækre sandwiches. Det passer til både morgenmad, frokost og som tilbehør til supper eller salater. Med denne opskrift kan du nyde smagen af traditionelt hjemmebag hver dag. Velbekomme.
Se alle vores bageopskrifter her.
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 20 g smør - eller olie
- 50 g gær
- 1 tsk salt - groft
- 1 tsk sukker
- 500 g hvedemel
- 2 spsk birkes - blå
Sådan gør du
- Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælk og varm op til ca. 37 °C (Fingerlunkent. Det betyder at det hverken skal mærkes varmt eller koldt.)
- Kom vædsken ned i en skål. Gerne skålen til din røremaskine, hvis du har en. Ellers en stor skål f.eks. en margretheskål.
- Smulder gæret ned i skålen og tilsæt sukker og salt. Rør til gæren er opløst.
- Tilsæt mel. Ælt dejen sammen. Jeg bruger en røremaskine. Men du kan sagtens gøre det med håndkraft.
- Tilsæt mere mel indtil at dejen slipper skålen. Ælt dejen godt igennem. Gærdeje som denne har bedst af at blive æltet i ca. 10 minutter. Det giver et luftigere og lettere brød.
- Kom dejen på bagepapir. Form det som en aflang lidt flad "pølse".
- Lad nu dejen hæve tildækket i 20 minutter et lunt sted. Det er her du tænder ovnen, Så den er klar.
- Efter brødet har hævet så kan du ridse det på toppen. Jeg skar fleeree ridser på tværs. Pensel brødet med vand og drys med birkes.
- Brødet skal bage i 18 -20 minutter ved 225°C. Hold øje med brødet. Det skal være gyldent brunt på toppen og lyde hult når du banker på det.
Tips og noter
- Hvis brødet skal være vegansk, så kan du sagtens bruge vegansk mælk eller vand og madolie istedet for smør.
- Jeg dryssede med blå birkes da jeg synes det passer bedst til et klassisk franskbrød, men du kan sagent bruge hvide birkes, sesam eller ingenting.
0 kommentarer