Store Bededag er for mange forbundet med konfirmationer og med varme hveder eller hvedeknopper som de osgså kaldes. Det er en helligdag som falder fjerde fredag efter påske. Det har været en helligdag siden 1686. Det er kun i Danmark at man holder Store Bededag. Hjemme hos os er Store Bededag en dag sammen med familien. Det er hygge og varme hveder og de skal selvfølgelig være hjemmebagte. Jeg ved at man kan købe dem hos bageren og i supermarkedet. De er som regel ikke engang særligt dyre… Men… Dem man bager selv er meget bedre. Jeg mener de er virkelig meget bedre. Her får du vores opskrift på varme hvedeknopper, den eneste fejl ved denne opskrift er, at der aldrig er nok. Du bør nok handle ind til en dobbelt portion. Velbekomme.

Hveder
4.8 fra 4 stemmer
Forberedelsestid 15 minutter
Tilberedningstid 15 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal 1 portion á 12 hveder
Kalorier pr. portion 2537

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 stk æg
  • 500 g hvedemel - Kan være lidt mindre eller lidt mere. Der er forskel på mel.
  • 50 g smør

Sådan gør du
 

  • Lun mælken til ca 35 - 40°C.
  • Kom mælk og gær i en skål og rør til gæren er opløst.
  • Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og mel. Ælt dejen godt sammen. Skal gerne æltes i 10 minutter. (Se noter længere nede på siden). Dejen skal være godt sammenhængende, men stadig smidig. Den må endelig ikke være for hård, da det giver nogle tøre og kedelige hveder.
  • Tilsæt smørret i mindre klumper og ælt dejen. Dejen vil være let klistret, men den skal stadig slippe.
  • Dejen skal nu formes som en kugle og stilles tildækket i en skål til hævning i ca 1 time
  • Dejen deles i 12 lige store stykker og formes som små boller. De placeres tæt i en smurt form. Jeg brugte en form på 28x17 cm. En form på 20x30 cm vil sikkert også fungere fint. Jeg lagde bollerne i fire rækker, med tre boller i hver række.
  • Dæk bollerne til og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  • Kom bollerne i en forvarmet ovn på 200°C i ca. 15 minutter.
  • Hvederne køler af på en rist.

Tips og noter

  • Jeg plejer ikke at pensle hvederne med æg inden bagning. Det ved jeg at nogen godt kan lide. Det er selvfølgelig en smagssag. Hvis du godt kan lide at de er penslet, så pisker du et æg sammen med en spsk. vand og pensler hvederne umiddelbart inden du kommer dem i ovnen.
  • Når du ælter en dej godt igennem så hæver den bedre og du får en fastere og sprødere krumme. Hvis du bruger røremaskine, så bruger du dejkrogen og lader maskinen køre i 10 minutter i 2. gear. Hvis du ælter i hånden, så skal du ælte i ca. 10 minutter på en meldrysset bordplade. Det er lidt hårdt arbejde, men det er bestemt det værd. Det kan godt betale sig at invistere i en røremaskine, hvis du bager ofte.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 2537kcalKulhydrater: 436gProtein: 68gFedt: 55gMættet fedt: 31gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 14gTransfedt: 2gKolesterol: 291mgNatrium: 2845mgKalium: 1132mgFiber: 16gSukker: 50gVitamin A: 1742IUVitamin C: 1mgCalcium: 426mgJern: 25mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering