Grovboller er nemme og hurtige at bage. Vi bager ofte disse boller hjemme hos os. De er gode til morgenmad, frokost og til madpakken. De holder sig gode i flere dage. Man kan også bage en dobbelt portion og fryse nogle ned. 

Du kan sagtens lade dejen koldhæve i køleskabet natten over. Så bruger du blot 10 g. gær i stedet for, og så lader du den første hævning være 10-18 timer i køleskab. Ellers følger du blot opskriften. Så har du nogle grove boller til morgenmaden i en fart.

Dette er lækre grovboller som smager fantastisk med smør, ost, syltetøj, eller til sandwich. Velbekomme

Grovboller
5 fra 2 stemmer
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 15 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Antal 24 boller
Kalorier pr. portion 194

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • dl kerner - Alle kerner kan bruges. Se noter. I dem på billedet har jeg brugt ½ dl græskarkerner og 1 dl solsikkekerner.
  • 3 dl vand
  • dl mælk
  • 25 g gær
  • ½ tsk salt - groft
  • 1 spsk honning - Kan erstattes med sukker eller sirup.
  • ¼ dl olie - smagsneutral
  • 1 stk æg
  • dl fuldkornshvedemel
  • 12 dl hvedemel

Til pensling

  • 1 stk æg
  • 1 spsk vand
  • ¼ tsk salt
  • 3 spsk kerner

Sådan gør du
 

  • Havregryn, kerner og vand koges op i en lille gryde. Det skal koge i ca. 1 minut inden det tages af varmen. Lad det køle af et øjeblik.
  • Mælken opvarmes til 30-35 grader og gæren røres ud i mælken.
  • Kom mælk, gær, salt, honnig, æg, olie og den afkølede kerne/havregrød i en røreskål. Jeg bruger en røremaskine, men du kan også røre med en kraftig grydeske.
  • Rør først fuldkorshvedemel i og derefter hvedemel. Hvis du bruger røremaskine så skal den køre i ca 10 minutter. Hvis du rører i hånden. så skal dejen ud på bordet og æltes. Den skal æltes godt igennem. Ca 10 minutter.
    Tilsæt mel til dejen slipper skålen/bordpladen.
  • Stil dejen til hævning i en skål. Læg et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i 1 - 1½ time.
  • Dejen slåes ned og deles i 24 stykker. Form som boller og lad dem efterhæve på bagepladen i 20 minutter.
  • Pisk æg, vand og salt sammen med en gaffel i en skål. Pensl bollerne med æggeblandingen.
    Drys med kernerne.
  • Bages ved 225°C almindelig forvarmet ovn i 15 minutter.

Tips og noter

  • Alle kerner kan bruges. Jeg har brugt både solsikkekerner, hørfrø, sesam, rugkerner, græskarkerner eller hvedekerner. Jeg bruger både hele eller knækkede kerner fra rug eller hvede. 
  • Jeg bruger som regel skummetmælk, da det er det som vi har i køleskabet. Du kan dog bruge alle slags mælk. Kernemælk kan også sagtens bruges.
  • Bollerne er fryseegnedeog gode at lune i ovnen eller på brødristeren
  • Bollerne kan formes som almindelige boller eller som flade frokostboller. 
  • Hvis du kan lide vores opskrifter, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Næringsindhold

Serving: 1bolleKalorier: 194kcalKulhydrater: 30gProtein: 7gFedt: 6gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 0.02gKolesterol: 14mgNatrium: 85mgKalium: 138mgFiber: 2gSukker: 1gVitamin A: 32IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 35mgJern: 2mg
Udskriv opskrift

2 Kommentarer

  1. Super gode venner. Super gode boller

    Svar
    • Hej Jette. Det glæder mig at du kan lide bollerne. 🙂

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering