Giv din stemme.

5 fra 2 stemmer

Brunkager er en klassiker, der hører julen til. Deres krydrede smag og sprøde konsistens gør dem til en favorit blandt både børn og voksne. At bage brunkager fylder hele huset med en duft af varme krydderier og skaber den helt rette julestemning.

Opskriften på brunkager starter med en dej, der kombinerer smør, sukker, sirup og de karakteristiske krydderier som kanel, ingefær og nelliker. Efter dejen er afkølet, skæres den i tynde skiver og bages i ovnen, indtil de er sprøde og gyldne. Det er en simpel proces, der giver fantastiske resultater.

Brunkager er ikke kun perfekte som en sød snack, men også ideelle som en hjemmelavet gave pakket i en smuk dåse. Server dem med en kop varm gløgg eller kaffe for den ultimative hyggeoplevelse. Med deres smag af tradition og julens varme krydderier vil brunkager altid være en uundgåelig del af årets hyggeligste tid. Velbekomme.

 

Se alle julens opskrifter her.
Brunkager
5 fra 2 stemmer
Forberedelsestid 30 minutter
Hviletid 4 timer
Samlet tid 4 timer 30 minutter
Antal 1 portion á ca. 100 brunkager
Kalorier pr. portion 2962

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 70 g sirup - lys
  • 125 g brun farin
  • 3 tsk kanel - stødt
  • ½ tsk nelliker - stødt
  • 1 tsk ingefær - stødt
  • 70 g mandler - smuttede
  • revet skal af en appelsin
  • 1 spsk vand - koldt
  • 1 tsk potaske
  • 250 g hvedemel

Sådan gør du
 

  • Smør, sirup og sukker smeltes i en gryde. Det skal ikke koge.
  • Smørblandingen hældes over i en skål. Tilsæt kanel, nellike, ingefær, mandler og appelsinskal. Rør sammen og lad blandingen køle af. Den skal være 20 ℃ - 30 ℃.
  • Opløs potasken i vandet og rør sammen med smørblandingen.
  • Tilsæt melet og rør til en ensartet dej.
  • Tril dejen til ruller på ca. 4½ cm i diameter. Stil brunkagedejen tildækket i køleskabet i mindst 4 timer, men gerne til dagen efter.
  • Brunkagerullerne skæres i meget tynde kager og lægges på plader med bagepapir.
  • Brunkagerne bages på øverste rille i ovnen i ca. 7-8 min. ved 175℃ - traditionel ovn. De skal være færdigbagte, men må ikke blive brændt i kanten.
    Lad dem køle af på en bagerist. - De er bløde når de kommer ud af ovnen, men bliver sprøde, når de er kølet af.

Tips og noter

  • Dejrullen med ubagt brunkagedej kan opbevares i køleskabet i op til 10 dage rullet ind i bagepapir eller husholdningsfilm. Den kan også fryses - her kan den holde sig op til 3 måneder.
  • Vi smutter mandlerne, men man kan sagtens bruge dem uden at smutte dem.
  • Man kan bruge hele eller hakkede mandler.
  • Potaske er et hævemiddel, som skal røres ud i koldt vand for at virke. Det giver småkager ekstra sprødhed.
  • Alle citrusfrugter kan bruges til denne opskrift. Vi bruger appelsin, men man kan sagtens bruge fx citron eller lime. Det kan også helt udelades. Det giver dog en lækker smag.
  • Brunkager skal skæres ud i meget tynde skiver. Dette er for at sikre, at de bliver perfekt sprøde. 
  • Hvis du vil vide hvor mange kcal der er i en småkage, så tager du det totale antal kcal og dividere med det antal du har skåret den ud i.
    • Fx. 2962 kcal : 100 = 29,6 kcal.
  • Vidste du at du kan genoplive bløde småkager med en tur i ovnen. - Tænd ovnen på 175 ℃. Fordel kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 5 minutter. Efter afkøling vil dine julesmåkager være sprøde igen.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 2962kcalKulhydrater: 398gProtein: 43gFedt: 139gMættet fedt: 67gFlerumættet fedt: 14gEnkeltumættet fedt: 49gTransfedt: 4gKolesterol: 269mgNatrium: 1959mgKalium: 1109mgFiber: 22gSukker: 182gVitamin A: 3284IUVitamin C: 43mgCalcium: 469mgJern: 16mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering