Giv din stemme.

5 fra 2 stemmer

Brændenældepesto er en frisk og grøn variant af den klassiske pesto – perfekt til dig, der vil bruge naturens vilde råvarer. Brændenælder er ikke kun gratis og nemme at finde, de er også spækket med næring og smag. Når de blancheres kort, mister de deres brændende egenskab og får en mild, urteagtig smag, som fungerer fantastisk i pesto.

For at lave brændenældepesto skal du blot bruge friske brændenælder, god olivenolie, nødder eller kerner, hvidløg, parmesan og lidt citronsaft. Resultatet er en intens og cremet pesto, der smager skønt på pasta, brød eller som dip til grøntsager.

Brændenældepesto er ikke bare velsmagende. Det er også bæredygtigt. Du undgår madspild, sparer penge og får en hjemmelavet pesto, der kan varieres på utallige måder. Tilsæt f.eks. ramsløg eller spinat for ekstra dybde i smagen.

Prøv brændenældepesto næste gang du har lyst til noget grønt og anderledes – naturens egne råvarer har sjældent smagt bedre. Velbekomme.

 

Se vores opskrift på traditionel pesto her.
Brændenældepesto
5 fra 2 stemmer
Samlet tid 20 minutter
Antal 1 glas
Kalorier pr. portion 1277

Ingredienser

  • 75 g brændenældeblade - brug de friske skud
  • 30 g pinjekerner - ristede
  • 2 fed hvidløg
  • 50 g parmesan
  • 1 dl olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • peber - friskkværnet

Sådan gør du
 

  • Brændenældebladene skylles grundigt.
  • Pinjekernerne ristes på panden. Kom pinjekernerne på en tør pande og tænd på middel varme. Rist pinjekernerne i 4-5 minutter. Eller til de begynder at tage farve og dufte. Rør eller ryst panden undervejs.
  • Hæld kogende vand over brændenælderne og lad dem trække i ca. 3-5 minutter. Kom dem derefter i et dørslag og lad dem dryppe godt af.
  • Kom alle ingredienserne i en blender eller foodprocessor. Blend ved hurtigste hastighed i 1-2 minutter eller til pestoen er helt glat.
  • Smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Hæld pestoen i et rent og skoldet glas og opbevar den på køl.

Tips og noter

  • Når man bruger brændenældeblade, så bruger man du friske skud. Dvs. at man kun bruger de øverste 6-8 blade på planten.
  • Istedet for brændenælder så kan du bruge spinat. Så er det blot en spinatpesto. Du kan selvfølgelig også bruge basilikumblade. Så får du en traditionel basilikumpesto.
  • Istedet for pinjekerner så kan du bruge nødder. Det er lækkert med fx hasselnødder eller valnødder.
  • Denne pesto kan holde sig ca. en uge i køleskabet.
  • Denne pesto kan bruges alle steder du normalt ville bruge pesto.

Næringsindhold

Serving: 1glasKalorier: 1277kcalKulhydrater: 12gProtein: 25gFedt: 130gMættet fedt: 23gFlerumættet fedt: 21gEnkeltumættet fedt: 79gKolesterol: 34mgNatrium: 3223mgKalium: 698mgFiber: 3gSukker: 2gVitamin A: 7439IUVitamin C: 29mgCalcium: 690mgJern: 5mg
Udskriv opskrift

🧄🌿 Fun Facts om Brændenældepesto:

  1. Brændenælder – naturens superfood:
    Brændenælder indeholder mere jern end spinat og har et højt indhold af C-vitamin, A-vitamin og calcium. De har været brugt i folkemedicin i århundreder.

  2. Ingen brænden – når du blancherer:
    Når du koger brændenælder kort, neutraliseres de små brændhår, så de ikke længere svier – og du kan roligt bruge dem i pesto, suppe eller te.

  3. Bæredygtigt og gratis:
    Brændenælder gror vildt i Danmark – og det er helt gratis at plukke dem. Du får altså en grøn og klimavenlig ingrediens direkte fra naturen.

  4. Olivenolie – en flydende skat:
    God ekstra jomfruolivenolie giver ikke kun smag, men er også rig på sunde fedtsyrer og antioxidanter, som understøtter hjertesundhed.

  5. Parmesan – ostenes konge:
    Ægte Parmigiano Reggiano lagres i mindst 12 måneder og tilføjer en nøddeagtig, salt smag, der gør din pesto ekstra lækker.

Pesto stammer fra Italien:
Selvom brændenælder ikke er typisk italienske, følger brændenældepesto den klassiske pesto-opbygning med urter, olie, ost og nødder.

0 kommentarer

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering