Biksemad med spejlæg er ofte lavet af rester, som steges på panden. Jeg må indrømme, at jeg elsker biksemad. Jeg kan derfor sagtens finde på, at koge kartofler og kød for at lave biksemad. Det bedste resultat får du, hvis du koger kartofler og kød dagen i forvejen. Gerne flere dage i forvejen. 

Du kan variere biksemad i et utal er forskellige udgaver. Du kan  erstatte en del af kartoflerne med rodfrugter. Du kan tilsætte pølser. Du kan tilsætte lidt bacon eller servere med bacondrys. Det bliver det bestemt ikke dårligere af. Der er også mange som godt kan lide at give biksemaden et par spiseskefulde engelsk sauce, soya sauce eller worcestershire sauce. Det tilsættes samtidig med at du tilsmager retten med salt og peber. Det giver også retten lidt farve.

Uanset hvordan du kan lide din biksemad, så har du et rigtig godt udgangspunkt med denne opskrift. Dette er den helt klassiske biksemad med spejlæg. Velbekomme.

 

Du finder flere opskrifter på klassiske danske retter her.

 

Biksemad med spejlæg
4.5 fra 2 stemmer
Samlet tid 40 minutter
Antal 4 portioner
Kalorier pr. portion 575

Ingredienser

Biksemad

  • 50 g smør
  • 1 kg kartofler - kogte, skrællede eller pillede
  • 1 stk løg
  • 400 g kød - kogt eller stegt svinkød eller oksekød

Tilbehør

  • 4 stk æg
  • 4 skiver rugbrød
  • 100 g syltede rødbeder
  • salt
  • peber

Pynt

  • 1 håndfuld persille - eller purløg

Sådan gør du
 

Biksemad

  • Kartoflerne skæres ud i mundrette tern
  • Kartoflerne skal stege med middel varme i olie eller smør. Du skal ikke røre i kartoflerne, men vende dem, dog ikke for ofte. Man skal lade kartoflerne ligge, da de på den måde lettes tager farve. De skal stege til de er gylden brune. De skal formentlig have ca. 20-30 minutter på panden.
  • Løget pilles og skæres i grove tern. Tilsæt det hakkede løg til panden ca. 15 minutter efter kartoflerne.
  • Kødet skæres i tern. Kødet skal kun stege med i 5-7 minutter.
  • Smag til med salt og peber.

Spejlæg

  • Varm en pande op til middel varme (på vores komfur er det 6 ud af 9). Smelt derefter en lille klat smør på panden.
  • Slå æggene ud på panden. (Fjern evt. skal med en gaffel)
  • Lad æggene stege til al hviden er stivnet. Det tager typisk 3-6 minutter.

Anretning

  • Serveres med syltede rødbeder. rugbrød og lidt persille til pynt.

Tips og noter

  • Det kan også være lækkert med bacon til. Steg er par skiver bacon pr. portion.
  • Der er mange som godt kan lide at give biksemaden et par spiseskefulde engelsk sauce, soya sauce eller worcestershire sauce. Det tilsættes samtidig med at du tilsmager retten med salt og peber. Det giver også retten lidt farve.
  • Det er vigtigt at man ikke vender kartoflerne for ofte i starten, da de er længe om at tage farve og få en sprød stegeskorpe. På den måde får man kartofler der er sprøde på den ene side og har en blød midte. De bliver super lækre.
  • Der er mange som godt kan lide at servere det sammen ristet rugbrød. Det giver lidt mere sprødt til retten.
  • Server gerne ketchup eller bearnaisesauce til din biksemad. Det er der mange som sætter pris på.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 575kcalKulhydrater: 64gProtein: 36gFedt: 19gMættet fedt: 9gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 6gTransfedt: 0.5gKolesterol: 257mgNatrium: 1040mgKalium: 1643mgFiber: 8gSukker: 6gVitamin A: 649IUVitamin C: 54mgCalcium: 99mgJern: 5mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *