Stjerneskud er en vaskeægte klassiker indenfor smørrebrød. Dette er efter min mening et af de lækreste stykker smørrebrød, man kan lave.
Stjerneskud laves med rødspættefilet på franskbrød eller ristet toastbrød garneret med bl.a. asparges, stenbiderrogn, rejer og citron.
Stjerneskuddet siges at være kreeret af Ida Davidsen. Da kosmonauten Jurij Gagarin besøgte København i 1962, serverede hun et stykke højtbelagt smørrebrød med rødspættefileter formet som en raket. Hun kaldte det derfor et stjerneskud.
Her er vores opskrift på den lækre klassiker. Velbekomme.
Hvis du kan lide vores opskrifter, så ville det hjælpe os meget, at du følger os på de sociale medier. Du finder os på facebook, instagram, youtube eller pinterest.
Find flere opskrifter med fisk her.
Ingredienser
Rødspættefileter
- 8 stk rødspættefileter
- 1 dl hvedemel
- 1 stk æg
- 1 dl rasp
- 25 g smør
- 2 spsk olie
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- ½ dl hvidvin
Dressing
- 1 dl creme fraiche
- 2 spsk mayonnaise
- 1 spsk tomatpuré
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk paprika
- 1 tsk sukker
- salt
- peber
Tilbehør
- 4 skiver brød
- 20 g smør
- ½ hoved icebergsalat
- 2 store tomater
- ½ stk agurk
- 8 stk asparges
- 2 stk citroner
- 4 tsk stenbidderrogn
- 100 g rejer
- dild
Sådan gør du
Stegte rødspættefileter
- Halvdelen af rødspættefileterne steges. Den anden halvdel dampes. Hvert stykke smørrebrød har en stegt fiskefilet og en dampet fiskefilet.
- Mel placeres på en tallerken. Æg slåes ud i en skål og røres sammen med en halv tsk. salt. Rasp hældes ud på en seperat tallerken og røres sammen med salt og peber.
- En pande varmes op til middelhøj varme. Fiskefileterne duppes tørre med et stykke køkkenrulle. De vendes derefter først i melet, derfter i de sammenpiskede æg og til sidst i raspen.
- Læg alle de panderede fiskefileter på en ren tallerken, mens panden varmer op. Sørg for at de ikke rører hinanden, da de eller vil klistre sammen. De har godt af at ligge og tørre i 10-15 minutter.
- Kom smør og olie på den varme pande. Lad smøret smelte inden du kommer fiskefileten på panden. Steg fiskefileterne i ca. 2 minutter på hver side. Prøv at undgå at vende dem flere gange, da det ødelægger panderingen.
Dampede rødspættefileter
- Rødspættefileterne krydres med salt og peber og rulles sammen. De placerres derefter i et lille fad og overhældes med hvidvin. Læg låg på fadet. (eller staniol)
- Sæt fiskefileterne i en forvarmet ovn ved 175 ℃ og damp fiskefiletterne i ca 10-15 minutter.
Dressing
- Alle indgredienserne røres sammen og smages til med salt og peber.
Samling
- Brødet skæres i skiver. Du kan evt. riste det. Tomater skylles og skæres i både. Agurk skylles og skæres i skiver. Salat skylles og heles blade rives af. Asparges ordnes (Se noter).
- Smør en brødet med smør. Anret med salat, stegt fiskefilet, dampet fiskefilet, asparges, rejer, agurk, tomat, stenbiderrogn, dressing, citronbåde, og drys til sidst med en smule flagesalt og lidt friskkværnet peber. Afslut med lidt frisk dild. Velbekomme.
Tips og noter
- Du kan bruge friske asparges eller asparges fra glas.
- Hvide asparges: De hvide asparges skrælles fint med en tyndskræller. Derefter skærrs den trævlede ende af og de dampes i 3 minutter i kogende vand tilsat salt, peber og evt. en citronbåd.
- Grønne asparges: De grønne asparges knækkes i enden, hvor de knækker naturligt af. De lynsteges derefter på en pande med smør og drysses derefter med en smule salt og peber.
- Asparges fra glas: Asparges drænes, skylles og duppes tørre.
- Du kan sagtens bruge andre salater end iceberg. Brug den du foretrækker.
0 kommentarer