Giv din stemme.
Köttbullar med mos er en klassisk svensk ret, der er elsket af både børn og voksne. De saftige kødboller serveret med cremet mos og syltede agurker eller tyttebærsyltetøj er en hyppig spise i Sverige, og den kan også nydes i mange danske hjem.
Selvom retten er klassisk, er der plads til at lege med smagen. Du kan f.eks. tilsætte krydderier som paprika, chiliflager eller revet muskatnød til kødfarsen for at give den et ekstra pift. Mosen kan også varieres med forskellige tilbehør som smør, fløde, ristede grøntsager eller finthakket purløg.
Köttbullar med mos er en nem og hurtig ret at lave, og den er perfekt til en hyggelig middag med familie og venner. Server den med tyttebærsyltetøj – lingonsyltetøj og brun sovs for en komplet oplevelse. Velbekomme.
Se flere opskrifter på aftensmad her.
Ingredienser
Kartoffelmos
- 1½ kg kartofler
- 50 g smør
- 2 dl mælk
- 1½ tsk salt - fint
Köttbullar
- ½ dl rasp
- 1 dl mælk
- 1 stk æg
- 1 stk løg
- 1 tsk salt - groft
- peber - friskkværnet
- 400 g hakket grise- og kalvekød
Til stegning
- 40 g smør
Sovs
- 5 dl bouillon - okse eller klar bouillon
- 2½ dl madlavningsfløde
- 1 spsk worcestershiresauce
- 1 spsk ribsgelé
- 1 tsk kulør
- 2 spsk saucejævner
- ½ tsk salt - groft
- peber - friskkværnet
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Kartoflerne skrælles, skæres i mindre stykker og koges møre i usaltet vand. Kogetiden afhænger af hvor store stykkerne er. Typisk mellem 10-20 minutter.
- Vandet hældes fra og kartoflerne moses med en kartofelmoser/kartoffelpresser. Du kan også bruge en håndmixer, det giver dog en tungere og mere klistret kartoffelmos.
- Mælk og smør tilsættes og røres ind i kartoffelmosen (Du kan med fordel varme mælken i en gryde eller i mikroovnen)
- Kartoffelmosen smages til med salt og peber.
Köttbullar
- Rasp og mælk kommes i en stor skål og trækker i 5 min.
- Løget pilles og hakkes fint.
- Tilsæt æg, løg, salt og peber til raspblandingen og rør sammen.
- Tilsæt herefter kødet og rør farsen godt igennem. og
- Form farsen den til små kødboller. Brug en teske. Der bliver 25-40 kødboller alt efter størrelse.
- Lad smørret blive gyldent i en stor pande ved middel varme. Steg kødbollerne i 6-8 minutter. Ryst panden af og til så kødbollerne bliver så runde som muligt.
- Tag kødbollerne af panden og hold dem varme.
Sovs
- Tilsæt bouillon til panden og lad den koge i ca. 5 minutter.
- Hæld derefter bouillonen gennem en sigte over i en gryde.
- Tilsæt resten af ingredienserne og lad saucen koge i 5-10 minutter ved svag varme. Juster konsistensen undervejs med saucejævner.
- Smag saucen til salt, peber og ribsgele.
Servering
- Denne ret serveres typisk med tyttebærmarmelade eller anden marmelade. Derforuden serveres den ofte med kogte ærter eller syltede agurker.
Tips og noter
- Dette er en traditionel svensk ret som mange danskere forbiinder med møbelgiganten IKEA.
- Kartofler der skal bruges til kartoffelmos, bør altid koges uden salt, da kartoffelsmosen ellers bliver klistret. Kartoffelmosen smages til med salt og peber lige inden servering.
- I Danmark sælges Worcestershire sauce ofte som Engelsk Sauce. Det er det samme.
0 kommentarer