Drømmekage fra Brovst er en  blød og luftig dansk klassisk lys kage med lækkert fyld på toppen, der smager fantastisk af brun farin og kokos. Den er nem at bage, så det er oplagt at tage børnene med i køkkenet.

Til forskel for mange andre kager, så kender man faktisk historien bag denne kage. 

Tilbage i 1960’erne mødte 13-årige Jytte Andersen op til bageaften i Brovst Husmoderforening. Hun havde taget sin bedstemors opskrift på “Østergaardskagen” med sig. Det var en luftig bradepandekage med en skal af karamelliseret kokos. Knud Brorsen, en konsulent fra Amo, havde opfordret kvinderne at tage opskrifter med på lokale kager. Jytte Andersen hørte ikke mere, før hun et halvt års tid efter tilfældigvis opdagede, at Amo havde trykt opskriften på deres populære serie af opskriftsløsblade under navnet “Drømmekage fra Brovst”. Deraf navnet. Kagen har dog ikke oprindelse i Brovst, men derimod i Klokkerholm, som er lille by 50 km nordøst for brovst. Det er her Jytte Andersens mormor boede. Det er hende der har lavet denne skønne kage. Så stort tak til Jytte Andersen og hendes mormor.

Jeg håber, at du kan lide denne kage. Velbekomme.

 

Du finder flere opskrifter på kager her.
Drømmekage
5 fra 1 stemme
Forberedelsestid 20 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 16 portioner
Kalorier pr. portion 314

Udstyr

  • 1 bradepande på ca. 20 x 30 cm.

Ingredienser

Kage

  • 4 stk æg
  • 300 g sukker
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 3 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker

Topping

  • 100 g smør
  • 150 g kokosmel
  • 225 g brun farin
  • ½ dl mælk

Sådan gør du
 

Kage

  • Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt.
  • Smelt smørret i en gryde ved lav varme (Det må ikke brune). Tilsæt mælken. Lad det bilve lunt og hæld det i dejen.
  • Bland mel, bagepulver og vaniljesukker. Rør det i dejen.
  • Beklæd det ildfaste fad med bagepapir og hæld dejen i.
  • Bagetid:
    Ca. 20 min. ved 200° - traditionel ovn.
    Herefter tages kagen ud og fyldet kommes på. Efter fyldet er kommet på bages kagen færdig i yderligere 5 min. ved 225° - traditionel ovn.

Topping

  • Topping laves mens kagen er i ovnen.
  • Kom alle ingredienserne i en gryde, varm op til kogepunktet under omrøring og rør, til det er smeltet godt sammen. Tag af varmen.
  • Når kagen er bagt næsten færdig tages den ud af ovnen og toppingen fordeles på kagen. Der skrues op til 225 °C og kagen bages færdig.
  • Lad kagen køle af i formen.

Tips og noter

  • Jeg bruger et ildfast fad på ca. 20 x 30 cm til denne kage (16 portioner)
  • Hvis jeg laver en hel bradepande, så bager jeg en dobbelt portion. Vores bradepander er ca. 30 x 40 cm (Nok til 32 portioner)
  • Jeg har også nogle gange lavet en halv portion. Så bruger jeg et lille fad vi har som er ca. 15 x 20 cm (8 portioner).
  • Kagen kan sagtens laves dagen i forvejen. Opbevar den tildækket eller en i lufttæt beholder ved stuetemperatur. Den holder sig lækkert saftig i 1-2 dage efter den er bagt.
  • Kagen kan sagtens tåle at fryses. Den skal blot tø op på køkkenbordet. Tag den ud af fryseren et par timer inden den skal spises.
  • Bagetiden kan variere fra ovn til ovn. Vær opmærksom på ikke at give den for meget da den ellers kan blive tør

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 314kcalKulhydrater: 51gProtein: 5gFedt: 10gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 0.3gKolesterol: 62mgNatrium: 188mgKalium: 74mgFiber: 4gSukker: 34gVitamin A: 309IUVitamin C: 0.03mgCalcium: 85mgJern: 1mg
Udskriv opskrift

2 Kommentarer

  1. OBS: VIGTIGT at piske æg og melis længe – og skummende hvidt – over vandbad❗😘

    Svar
    • Jeg er helt enig i at det skal piskes længe. Til det skifter farve og bliver skummende hvidt. Jeg plejer dog ikke bruge vandbad. Tak for forslaget, jeg vil prøve det og se om jeg oplever en forskel.

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering