Brunsviger, den ikoniske fynske kage, er en sand favorit blandt både børn og voksne. Den bløde, luftige dej, der er toppet med en karamelliseret remonce, er en himmelsk smagsoplevelse, der får ganen til at synge af glæde.

Når du bager brunsviger, fylder den dit køkken med en duft af hjemlig hygge og søde minder. Den er perfekt til eftermiddagskaffen eller som en lækker dessert. Og så er den utroligt nem at lave.

For at bage din egen brunsviger skal du først forberede en blød og smidig dej af mel, mælk, gær, smør, sukker og æg. Når dejen er klar, skal den bredes ud i en form, hvor den får lov at hvile og hæve, inden den toppes med den skønne blanding af brun farin og smør.

Efter bagning bliver brunsvigeren gylden og sprød på ydersiden og blød og saftig indeni. Det er den perfekte kombination af sødme og tekstur, der vil glæde dine smagsløg og give dig en følelse af ren og skær velvære.

Så næste gang du er i humør til lidt hyggeligt bagværk, så prøv denne fantastiske opskrift på brunsviger. Din familie og dine venner vil takke dig, og din smagssans vil juble af glæde. Velbekomme.

 

Se flere bageopskrifter her.
Brunsviger
5 fra 2 stemmer
Samlet tid 1 time 40 minutter
Antal 1 kage
Kalorier pr. portion 3405

Udstyr

  • Lille ildfast fad på 18x30 cm eller tilsvarende

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk - lunken
  • 1 stk æg
  • 40 g smør - blødt
  • 1 spsk sukker
  • ¼ tsk salt - groft
  • ½ tsk kardemomme - stødt (Kan udelades)
  • 200 g hvedemel

Remonce

  • 200 g brun farin
  • 200 g smør

Sådan gør du
 

Dej til brunsviger

  • Gæren røres ud i den lunkne mælk.
  • De øvrige ingredienser kommes i. Dejen røres godt sammen med en grydeske eller en røremaskine til den er blank og smidig. Dejen skal være klistret.
  • Dejen bredes ud i en lille bradepande beklædt med bagepapir.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time.

Remonce

  • Smør og brun farin smeltes i en lille tykbundet gryde ved lav/middel varme under omrøring. Det skal blive en ensartet blanding.

Samling og bagning

  • Lav nogle fordybninger i gærdejen med en ske eller med våde fingre. Pas på ikke at prikke hul hele vejen igennem. Fordel derefter remoncen på dejen.
  • Brunsvigeren bages midt i ovnen i ca. 20 min ved 175℃.

Tips og noter

  • Denne kage giver 12-16 stykker.
  • Dejen er nemmere at arbejde med hvis du har våde hænder.
  • Brunsviger er specielt kendt på Fyn, hvor den sammen med rundstykker hører søndagsmorgenerne til.
  • Det er populært at bruge denne kage som en kagemand. Bag en dobbelt portion  i en bradepande eller på to bageplader. Lad kagen kæle af og skær kagen ud i hoved, 2 arme, 2 ben og en stor rund mave. Slut af med at pynte den med slik og flag. Det er perfekt til børnefødselsdagen.
  • Prøv at tilsætte et par teske fulde kanel til remoncen. Det er utroligt lækkert.
  • På Fyn kaldes en brunsviger også en brunner.
  • Den vendsysselske kagemand er foruden slik også pyntet med flødeskum.

Næringsindhold

Serving: 1kageKalorier: 3405kcalKulhydrater: 373gProtein: 34gFedt: 203gMættet fedt: 126gFlerumættet fedt: 9gEnkeltumættet fedt: 53gTransfedt: 8gKolesterol: 688mgNatrium: 2313mgKalium: 916mgFiber: 9gSukker: 212gVitamin A: 6348IUVitamin C: 1mgCalcium: 433mgJern: 13mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *