Hønsebouillon – hjemmelavet er utroligt nemt at lave og så smager det tusind gange bedre end færdigkøbt bouillon eller bouillon fra terning. Den bedste hønsebouillon kommer fra en suppehøne. Den skal koge længere end en kylling, men afgiver også meget mere smag. Du kan sagtens koge bouillon på en kylling, men den bliver meget mildere i smagen. Laver du bouillon af kylling er kogetiden blot 1 time og 15 minutter.

Du kan også sagtens bruge ben og skrog fra kylling til at lave hønsebouillon – hjemmelavet. Skal du lave kalvebouillon, oksebouillon eller svinebouillon, så er det lavet på samme måde. Det er de samme urter jeg bruger til alle. Kogetiden kan variere lidt, men den er typisk 7 -10 timer for okse- og kalvebouillon og 3-4 timer for svinebouillon.

Når man bruger skrog eller ben, så kan man for-stege dem i ovnen. Det er ikke nødvendigt, men giver en lidt dybere smag. Man giver det simpelthen 30-40 minutter ved 200°C varmluft inden det kommer i gryden. Det gør ikke noget, hvis det bliver en smule brændt.

Den hønsebouillon er perfekt til suppe. Velbekomme

 

Savner du inspiration til hvordan du bruger kødet. Se vores opskrifter på tarteletter med høns i asparges eller på kylling i karry.

 

Hønsebouillon - hjemmelavet
5 fra 1 stemme
Samlet tid 2 timer
Antal 3 liter
Kalorier pr. portion 340

Ingredienser

  • 1 stk suppehøne
  • 3 L vand
  • 1 stk løg
  • 2 stk porre
  • 3 stk gulerødder
  • 1 stk pastinak
  • 15 stk peberkorn
  • 3 stk laurbærblade
  • 1 stk suppevisk - af toppe fra gulerødder, pastinak og en kvist persille
  • 2 tsk salt

Sådan gør du
 

  • Suppehønen rengøres og gøres i stand. Den kommes i en stor gryde.
  • Hæld vand i gryden så det dækker hønen.
  • Skyl grønsagerne og skær dem i grove stykker. Kom dem i gryden.
  • Bind en suppevisk sammen af og kom i gryden og tilsæt peberkorn, laurbaærblade og salt.
  • Lad det hele koge ved svag varme under låg i 1½-2 timer. Fjern skum af og til fra suppen med en hulske.
  • Fjern suppevisk og grøntsager. Det kasseres.
  • Hønen tages op.
  • Suppen hældes gennem en si og køles af, så er det nemmest at skumme fedtet fra.

Tips og noter

  • Suppevisk er sammenbundne blade og toppe af f.eks. porre, selleri, persille, timian, gulerod og pastinak. Indgredienserne samles i et bundt og vikles med bomuldsgarn. De skal bindes stramt, da grøntsagerne kommer til at fylde en del mindre under kogningen.
  • Suppevisk koges med i suppe for at give en krydret smag. Det er en god måde at bruge f.eks. toppe som typisk bliver kassereret.
  • Hvis hønsekødsuppen skal serveres helt klar, kan det være nødvendigt at si den gennem et klæde lagt i en sigte. (f.eks. et rent viskestykke)
  • Hønen pilles for kød efter kogning. Kødet kan bruges til f.eks. kylling i karry eller tarteletfyld.

Næringsindhold

Serving: 1literKalorier: 340kcalKulhydrater: 33gProtein: 24gFedt: 11gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 6gKolesterol: 28mgNatrium: 1351mgKalium: 992mgSukker: 15gVitamin A: 28IUVitamin C: 2mgCalcium: 28mgJern: 2mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering