Ungarsk gullasch med kartoffelmos er en klassisk simreret, som har en fantastisk dyb og rund smag af oksekød, grønsager, paprika og tomat.

Retten er perfekt til en vinterdag, hvor familien er trukket i uldsokkerne og brætspillet er fundet frem, og hvor der er tid til at retten bare kan stå og småkoge i et par timer, eller mere.  I Ungarn kaldes denne ret “pörköl”.  Der er dog en ret i Ungarn, der kaldes Gulyás, som  laves med paprika, oksekød og løg. Men gulyás er en suppe. Ikke en gryderet. 

Opskrifter på gullasch eller “pörköl” kan variere alt efter smag og behag, men her er vores bud på den bedste ungarsk gullasch med kartoffelmos. Velbekomme.

Ungarsk gullasch med kartoffelmos
4.5 fra 2 stemmer
Forberedelsestid 20 minutter
Tilberedningstid 2 timer
Samlet tid 2 timer 15 minutter
Antal 4 portioner
Kalorier pr. portion 704

Ingredienser

Gullash

  • 500 g okseinderlår - i tern
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 spsk olie - eller smør til stegning
  • 2 stk løg - groft hakket
  • 2 fed hvidløg - fint hakket
  • 100 g champignon
  • 2 spsk paprika
  • 1 tsk salt
  • 3 stk gulerødder - i tern
  • 1 ds flåede tomater
  • 5 dl oksebouillion
  • 0,5 tsk spidskommen
  • 2 stk laurbærblade
  • 1 tsk sukker
  • 100 g cocktailpølser
  • salt
  • peber

Kartoffelmos

  • 1,5 kg Kartofler
  • 50 g smør - blødt
  • 1,5 dl mælk
  • salt
  • peber

Sådan gør du
 

Gullash

  • Champignoner brunes af i en stor gryde.
  • Kødet skæres i tern og vendes i mel blandet med paprika, salt og peber.
  • Champignonerne tages op af gryden og lægges til side. Kødet, løg og hvidløg brunes af i gryden sammen med fedtstoffet.
  • Tilsæt champignonerne sammen med resten af indgredienserne (untagen cocktailpølser). Lad retten stå og småsimre i mindst 1 1/2 time, gerne længere.
  • Til cocktailpølser når der er 5 minutter tilbage af kogetiden.
  • Smag til med salt og peber og server.

Kartoffelmos

  • Kartoflerne skrælles, skæres i mindre stykker og koges møre i usaltet vand. Kogetiden afhænger af hvor store stykkerne er. Typisk mellem 10-20 minutter.
  • Vandet hældes fra og kartoflerne moses med en kartofelmoser/kartoffelpresser. Du kan også bruge en håndmixer, det giver dog en tungere og mere klistret kartoffelmos.
  • Du kan med fordel varme mælken i en gryde eller i mikroovnen.
  • Mælk og smør tilsættes og røres ind i kartoffelmosen.
  • Kartoffelmosen smages til med salt og peber.

Tips og noter

  • Lad gerne gullashen simre i 2 timer eller mere. Det giver noget fantastisk mørt kød. Jeg har ladet det simre så længe som 3-4 timer og det bliver det kun bedre af.
  • Retten er fryseegnet.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 704kcalKulhydrater: 81gProtein: 42gFedt: 25gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 7gTransfedt: 1gKolesterol: 107mgNatrium: 2333mgKalium: 2669mgFiber: 11gSukker: 10gVitamin A: 2242IUVitamin C: 84mgCalcium: 180mgJern: 8mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering