Gammeldags oksesteg, vil få de fleste til at drømme sig tilbage i tiden. Jeg fik det ofte hjemme hos min bedstemor og bedstefar. Det minder mig om en tid hvor alting gik lidt langsommere og hvor aftensmaden kunne være flere timer undervejs.
Gammeldags oksesteg er en rigtig lækker simreret, som giver den lækreste og mest smagfulde brune sauce. Kødet bliver lækkert og mørt. Serveres typisk med kartofler, kogte grønsager og surt. Velbekomme.
Ingredienser
- 25 g smør
- 1 kg Oksegrydesteg af tykkam - snørret
- 2 gulerødder - skrællet
- 2 stilke bladselleri
- 1 løg
- 4 dl vand
- 2 laurbærblade
- 10 stk peberkorn - hele
- 1 tsk salt - groft
- 1 spsk ribsgelé
- 1 dl piskefløde
- 1 tsk kulør
- 2 spsk saucejævner
Tilbehør
- 1 kg kartofler
Sådan gør du
Oksesteg
- Smelt smørret i en stegegryde. Dup oksestegen tør med lidt køkkenrulle og brun den i gryden på alle sider.
- Løget skæres groft (4-8 store stykker) og tilsættes. Løget skal brunes lidt.
- Vand, gulerødder, bladsellri, laurbærblade, peberkorn og salt tilsættes. Lad det koge, ved lav varme, under låg i ca. 2,5 time. Tilsæt mere vand efter behov. Stegen behøver ikke at være dækket af vand, men må heller ikke koge tør.
- Tag okstegen op og dæk den til mens du laver saucen. Væden skal gemmes til saucen. Stegen har godt af at hvile i 15 minutter inden den skæres ud.
- Fjern snøren og skær stegen ud i skiver. Det må gerne være ret tykke skiver, da stegen er meget mør og tynde skiver derfor vil gå fra hinanden.
Sauce
- Væden som stegen har kogt i hældes gennem en si over i en mindre gryde eller kasserolle.
- Tilsæt ribsgelé, fløde, kulør og saucejævner. Lad saucen koge op under omrøring.
- Smag til med salt og peber.
Kartofler
- Kartoflerne skrælles og koges i let saltet vand. Kogetiden varierer efter størrelse og sort. Typisk er kogetiden ca. 20 minutter.
Tips og noter
- Serveres med en salat eller med kogte/dampede grøntsager.
- Prøv at pifte retten op ved at erstatte 1-2 dl af vandet med rødvin eller mørk øl. F.eks. en mørk ale.
- Du kan fortynde saucen med lidt vand, hvis du synes, at den er for tyk.
- Oksestegen skal have en kernetemperatur på 80 grader. Du kan kontrollere temperaturen med et stegetermometer.
- Du kan eksperimentere med andre indgredienser i væden. Prøv f.eks. at tilsætte 5-6 tørrrede enebær. Det giver en lækker frisk smag. Du kan også prøve at tilsætte 1-2 æbler. Det giver retten lidt friskhed og syre.
- I stedet for vand kan du bruge bouillon eller oksefond. Det giver en endnu kraftigere sauce.
0 kommentarer