Cottage pie er en slags tærte med kødsauce, grønsager og med låg af kartoffelmos, dog uden en tærtebund. Cottage pie er en afstamning af den engelske ret, shepherds pie, som laves med lam, hvor cottage pie er lavet af oksekød.
Det kan være svært at finde hakket lam i et dansk supermarked, derfor er cottage pie det mest udbredte herhjemme.
Cottage pie er en ret hvor du også kan få udnyttet de rester af grøntsager du skulle have liggende. Det kunne være peberfrugt, ærter, squash, tomater eller porrer. Da man nemt kan tilsætte lidt ekstra grønsager og stadig få en lækker ret.
I denne opskrift har vi valgt at bruge gulerødder og selleri, fordi vi synes det giver den bedste balance og den rette sødme til retten, der ellers godt kan virke lidt tung.
Cottage pie er en skøn ret at varme sig på en vinteraften, velbekomme
Ingredienser
Sauce
- 1 spsk madolie
- 500 g hakket oksekød
- 1 stk løg - hakket
- 2 gulerødder - skåret i små stykker
- 2 stilke bladselleri - skåret i små stykker
- 1 fed hvidløg - hakket
- 1 spsk hvedemel
- 1 spsk tomatpuré
- 0.5 glas rødvin - kan udelades
- 3 dl oksebuillon
- 1 spsk worcestershire sauce - eller engelsk sauce
- 1 tsk tørret timian
- 1 stk laurerbærblad
- salt
- peber
Kartoffelmos med cheddar
- 1 kg kartofler
- 1 dl mælk - stuetempereret
- 15 g smør
- 100 g rød cheddar
- salt
- peber
Pynt
- 1 spsk hakket persille
Sådan gør du
Saucen
- Svits løg i en gryde med middel/høj varme i ca. 1 minut
- Tilsæt det hakkede oksekød. Steg til oksekødet er brunet af
- Tilsæt hvidløg, gulerødder og selleri og steg videre i 3 minutter
- Tilsæt mel og rør rundt
- Tilsæt tomatpuré, buillon, rødvin, worcestershire sauce, timian, laurerbærblad, salt og peber.
- Lad retten simre ved lav varme i en halv time. Rør i retten et par gange undervejs. Der skal ikke være ret meget væde tilbage i retten efter den halve time. Hvis der er meget væde, så kan du skrue lidt op for varmen, indtil det meste af væden er fordampet.
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær dem ud i tern. Kog kartoflerne uden salt til de er møre. Ca. 10 minutter, dog afhængingt af hvor store dine tern er.
- Dræn vandet af kartoflerne og lad dem dampe af i 1-2 minutter inden du laver kartofelmossen. Ikke længere tid, da de ellers bliver kolde.
- Mos kartoflerne til den ønskede konsistens
- Tilsæt mælk, smør og ost og rør det i til det er en ensartet masse
- Tilsæt salt og peber og smag til.
Samling af din cottage pie
- Placer saucen i bunden af et ildfast fad
- Fordel kartoffelmosen oven på saucen. Jeg bruger en sprøjtepose, men du kan også fordele det med en ske.
- Bag i en forvarmet ovn på 180 grader i 30 minutter.
- Lad retten hvile i 5 minutter inden du spiser den. Velbekomme.
Tips og noter
- Du kan erstatte cheddar osten med parmasanost. Det giver en smag med lidt mere kant efter min mening.
- Viste du at man kan få cheddar i både milde og kraftige udgaver. Prøv med den kraftige for at give retten mere smag.
- Hvis du fordeler kartoffelmosen med en ske, så kan det være en god idé, at gøre overfladen ujævn med en gaffel, da det giver en større overflade og dermed en sprødere og mere gylden overflade.
- Istedet for at skære gulerødder og selleri i tern, så kan du rive det på et rivejern.
0 kommentarer