Grovboller er nemme og hurtige at bage. Vi bager ofte disse boller hjemme hos os. De er gode til morgenmad, frokost og til madpakken. De holder sig gode i flere dage. Man kan også bage en dobbelt portion og fryse nogle ned.
Du kan sagtens lade dejen koldhæve i køleskabet natten over. Så bruger du blot 10 g. gær i stedet for, og så lader du den første hævning være 10-18 timer i køleskab. Ellers følger du blot opskriften. Så har du nogle grove boller til morgenmaden i en fart.
Dette er lækre grovboller som smager fantastisk med smør, ost, syltetøj, eller til sandwich. Velbekomme
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1½ dl kerner - Alle kerner kan bruges. Se noter. I dem på billedet har jeg brugt ½ dl græskarkerner og 1 dl solsikkekerner.
- 3 dl vand
- 2½ dl mælk
- 25 g gær
- ½ tsk salt - groft
- 1 spsk honning - Kan erstattes med sukker eller sirup.
- ¼ dl olie - smagsneutral
- 1 stk æg
- 2½ dl fuldkornshvedemel
- 12 dl hvedemel
Til pensling
- 1 stk æg
- 1 spsk vand
- ¼ tsk salt
- 3 spsk kerner
Sådan gør du
- Havregryn, kerner og vand koges op i en lille gryde. Det skal koge i ca. 1 minut inden det tages af varmen. Lad det køle af et øjeblik.
- Mælken opvarmes til 30-35 grader og gæren røres ud i mælken.
- Kom mælk, gær, salt, honnig, æg, olie og den afkølede kerne/havregrød i en røreskål. Jeg bruger en røremaskine, men du kan også røre med en kraftig grydeske.
- Rør først fuldkorshvedemel i og derefter hvedemel. Hvis du bruger røremaskine så skal den køre i ca 10 minutter. Hvis du rører i hånden. så skal dejen ud på bordet og æltes. Den skal æltes godt igennem. Ca 10 minutter. Tilsæt mel til dejen slipper skålen/bordpladen.
- Stil dejen til hævning i en skål. Læg et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i 1 - 1½ time.
- Dejen slåes ned og deles i 24 stykker. Form som boller og lad dem efterhæve på bagepladen i 20 minutter.
- Pisk æg, vand og salt sammen med en gaffel i en skål. Pensl bollerne med æggeblandingen.Drys med kernerne.
- Bages ved 225°C almindelig forvarmet ovn i 15 minutter.
Tips og noter
- Alle kerner kan bruges. Jeg har brugt både solsikkekerner, hørfrø, sesam, rugkerner, græskarkerner eller hvedekerner. Jeg bruger både hele eller knækkede kerner fra rug eller hvede.
- Jeg bruger som regel skummetmælk, da det er det som vi har i køleskabet. Du kan dog bruge alle slags mælk. Kernemælk kan også sagtens bruges.
- Bollerne er fryseegnedeog gode at lune i ovnen eller på brødristeren
- Bollerne kan formes som almindelige boller eller som flade frokostboller.
- Hvis du kan lide vores opskrifter, så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Super gode venner. Super gode boller
Hej Jette. Det glæder mig at du kan lide bollerne. 🙂