Lasagne er den første ret jeg lærte at lave da jeg flyttede hjemmefra. Jeg elsker lasagne. Jeg er ikke den eneste. Det er en af de helt store favoritter herhjemme. Her får du vores opskrift på lasagne. Den smager fantastiskt. Det er formentlig verdens bedste lasagne. Den er hvertfald helt vildt god.
Lasagnen serveres med et godt flütes, en lækker grøn salat og et lækkert glas italiensk rødvin. Det er en hverdagsklassiker og samtidig rigeligt lækkert som gæstemad. Jeg håber, at I vil blive lige så glade for denne opskrift som vi er.
Velbekomme.
Ingredienser
Kødsauce
- 1 spsk olie - eller smør
- 1 løg
- 500 g hakket oksekød
- 2 fed hvidløg
- 3 gulerødder
- 2 stilke bladselleri
- 1 ds hakkede tomater
- 2 spsk tomatpuré
- 5 dl bouillion
- 2 tsk timian - tørret
- 1 tsk basilikum - tørret
- 1 tsk oregano - tørret
- 1 spsk paprika
- 0.5 tsk karry
- 1 tsk sukker
- 1 spsk saucejævner
- 1 tsk salt
- peber
Morneysauce
- 20 g smør
- 2 spsk hvedemel
- 0.5 dl vand
- 3 dl mælk
- 125 g mozzarella - frisk
- 0.5 tsk salt
Samles med
- 250 g lasagneplader
- 150 g mozzarella - revet
Sådan gør du
Kødsauce
- Skær løg, gulerødder og bladselleri i små tern. Du kan også rive dem på et rivejern, hvis du vil have endnu mindre stykker.
- Varm et stor tykbundet gryde op til medium varme og tilsæt olie og grøntsager. Lad grøntsagerne stege i 4 minutter. Rør et par gange undervejs.
- Pil hvidløget og skær det i små tern. Kom hvidløget i gryden med grøntsager. Steg videre i 1 minut.
- Kom det hakkede oksekød i og steg videre til det hakkede oksekød er brunet.
- Tilsæt resten af ingredienserne og rør rundt. Lad retten komme op at koge. Skru ned og lad kødsaucen koge i 10-20 minutter mens du laver morneysaucen.
Morneysauce
- Morneysauce bliver lavet som en opbagt hvid sauce, hvor der tilsættes ost til sidst.
- Smelt smøret i en lille gryde ved lav - middel varme. Smøret må ikke blive brunt.
- Tilsæt mel under omrøring. Jeg bruger et piskeris for at indgå klumper. Men man kan godt bruge en ske.
- Tilsæt vandet. Rør rundt til en ensartet masse.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rørrundt undervejs til en ensartet masse.
- Riv osten i mindre stykker og tilsæt til saucen. Rør rundet til osten er smeltet.
- Smag til med salt.
Samling af lasagne
- Nu skal lasagnen samles. Der skal ligge et tyndt lag kødsauce i bunden. Derefter lægger man det i lag. Lasagneplader - kødsauce - morneysauce og så igen lasagneplader - kødsauce - morneysauce og så en tredje gang lasagneplader - kødsauce - morneysauce. Jeg plejer at lægge 3 - 4 lag lasagneplader. Slut af med sauce.
- Der sluttes af med et lag revet ost.
- Lasagnen skal bages i en 180 grader forvarmet ovn i 30 minutter.
- Lad lasagnen hvile i 15-20 minutter på køkkenbordet inden den serveres.
Tips og noter
- Serveres med et flütes og en lækker grøn salat
- Husk at lægge et lag kødsauce i bunden. Hvis du lægger lasagneplader i bunden, så brænder de fast.
- Det er vigtigt, at lasagnen får lov til at hvile inden servering, da den ellers vil være meget flydende.
- Du kan sagtens fryse lasagne. Den kan også sagtens holde sig 3-4 dage i køleskabet.
- Vil du gerne have en knasende sprød overflade, så kan du drysse et par spsk. rasp over og eventuelt nogle små stykker smør i tern, inden retten kommes i ovnen.
- Vi bruger morneysauce og ikke den klassiske bechamelsauce. Forskellen er af morneysaucen er tilsat ost. Hvor bechamel er tilsat lidt fint revet muskatnød. Hvis du ønsker et mere magert alternativ, så undlad mozzarella og kom 0.5 tsk. fint revet muskatnød i istedet. Så har du en klassisk bechamelsauce.
- Jeg foretrækker de tørrede lasagneplader, da de har lidt mere bid. Hvis du ønsker at bruge friske lasagneplader, så kan man sagtens det. Du skal bare være opmærksom på, at bagetiden er kortere. Lasagnen skal derfor ikke være lige så længe i ovnen.
0 kommentarer