Hasselback kartofler er en utrolig lækker måde at tilberede kartofler på. De bliver lækre møre i midten. Lækre sprøde udenpå og fulde af smag.

Du kan krydre dem på mange forskellige måder. Denne opskrift er med smør, hvidløg og krydderurter. Jeg har denne gang brugt tørrede krydderurter, men du kan selvfølgelig sagtens bruge friske krydderurter. Jeg har brugt timian og rosmarin. Du kan selvfølgelig sagtens bruge andre krydderurter. Har du en favorit. Så kan du selvfølgelig godt bruge den. Nogle gange bruger vi også lidt paprika, det er også lækkert.

Navnet “Hasselback kartofler” kommer fra den svenske restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvis historie kan føres tilbage til 1700-tallet. Ideen med at skære riller i kartoflerne skulle efter sigende være startet 1950’erne. Idéen var, at man på den måde kunne bage kartoflerne hurtigere. Velbekomme.

 

Se flere opskrifter på kartofler her.
Hasselback kartofler
5 fra 1 stemme
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 4 personer
Kalorier pr. portion 350

Ingredienser

  • 1 kg kartofler

Marinade

  • 50 g smør
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 tsk timian
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk peber
  • tsk salt - groft salt eller flagesalt

Sådan gør du
 

  • Hvidløget pilles og skæres småt eller presses.
  • Smørret smeltes i en lille gryde eller kasserolle. De øvrige ingredienser til marinaden kommes i og det røres sammen. Lad det stege ved svag varme i 1-2 minutter. Sluk for varmen.
  • Kartoflerne skrælles.
  • Der skæres evt. et lille stykke af "bunden" på hver kartoffel. Det gør at kartoflerne står mere stabilt.
  • Skær tynde riller ca. ⅔ ned i hver kartoffel. Lad der være 3-5 mm imellem hver rille.
    Læg evt. kartoflerne mellem skaftet på to grydeskeer (eller andet med passende tykkelse), så undgår man at skære hele vejen igennem kartoflen.
  • Smør et ovnfast fad med olie.
  • Kartoflerne placeres tæt i fadet.
  • Pensl kartoflerne med marinaden. Du skal ikke bruge hele marinaden.
  • Kartoflerne bages ved 180 °C varmluft i ca. 1 time.
    Pensl med marinaden 3-4 gange undervejs.

Tips og noter

  • Hvis du ønsker et vegansk alternativ, så kan du sagtens erstatte smør med olie. Jeg bruger gerne en smagsnautral olie som rapsolie eller solsikkeolie. Du behøver ikke varme olien i en gryde. Du rører blot marinaden sammen i en skål.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 350kcalKulhydrater: 45gProtein: 5gFedt: 18gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 10gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 0.1gNatrium: 900mgKalium: 1072mgFiber: 6gSukker: 2gVitamin A: 58IUVitamin C: 51mgCalcium: 40mgJern: 2mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering