Flæskesteg med sprød svær er en vaskeægte dansk klassiker. Flæskesteg kan laves af forskellige udskæringer. De mest almindelige er ribbensteg, kamsteg og nakkekam. Jeg foretrækker ribbensteg. Det er også den som er på billedet. Jeg mener, at det giver den saftigste og lækreste steg.
Har du mulighed for at vælge en krogmodnet økologisk eller frilands ribbensteg, så kan det varmt anbefales. Når en flæskesteg er krogmodnet, så vil kødet under modningen tabe en masse væske. Dette giver en lækker og intens smag. Derudover tørrer sværen delvist ud. Dette betyder, at det er meget nemmere at stege sværen helt sprød. Denne opskrift giver dog altid en perfekt sprød svær.
Flæskesteg er hos mange en fast tradition juleaften og til julefrokoster. Det serveres ofte med hvide kartofler, brune kartofler, dampede grøntsager, rødkål og brun sauce. Det er også rigtig lækker som flæskestegssandwich. Det laves med burgerbolle, mayonnaise, rødkål og syltede agurker.
Jeg håber, at du kan lide opskriften. Velbekomme.
Se flere danske klassikere her.
Ingredienser
- 1200 g flæskesteg
- 3 tsk groft salt
- 6 stk laurbærblade
- 15 stk sorte peberkorn
- 4 kviste frisk timian - eller ½ tsk tørret timian
- 5 dl vand - kogende
Sådan gør du
- Det er vigtigt at sværen er ridset hele vejen igennem. Tag en skarp kniv og og gå alle rillerne efter. Flæskestegen skal være ridset hele vejen ned til kødet med ca. 5 mm. mellemrum. Det er vigtigt, at man ikke ridser ned i kødet, da kødsaften eller trænger op gennem sværen. Det gør det meget sværere at få sværen sprød.
- Flæskestegen placeres i en bradepande af passende størrelse med sværen nedad.
- Hæld kogende vand ned i bradepanden til sværen er dækket.
- Kom flæskestegen ind i en forvarmet ovn i 20 minutter ved 200°C varmluft.
- Tag stegen ud af ovnen og vend den om, sådan at sværen vender opad. Lad væden blive i bunden af bradepanden.
- Kom salt på stegen. Sørg for at der kommer salt ned mellem sværen.
- Det er vigtig at sværen ligger vandret. For at den ligger lige, så er det som regel nødvendigt at løfte den ene side af flæskestegen.Det gør man ved at lægge noget under den ene side. Det kan være en skrællet kartoffel eller et stykke krøllet staniol.
- Kom laubærblade, peberkorn og timian ned i fadet til væden. Tilsæt evt. mere væde, hvis der er meget lidt væde i fadet. Fadet må ikke tørre ud, da det eller brænder på. Tilsæt mere vand undervejs, hvis nødvendigt.
- Kom flæskestegen ind i ovnen igen og bag den i 1 time og 30 minutter ved 200°C varmluft.
- Tag stegen ud og lad den hvile utildækket i 20 minutter. Gem væden til sauce.Du finder en opskrift på klassisk brun sovs her.
- Flæskesteg serveres med hvide kartofler, brune kartofler, dampede grøntsager, rødkål og brun sauce.
Tips og noter
- Flæskesteg kan laves af forskellige udskæringer. De mest almindelige er ribbensteg, kamsteg og nakkekam.
- På billedet er det en flæskesteg af ribbensteg. Jeg foretrækker ribbensteg. Jeg mener, at det er den lækreste og saftigste udskæring.
- Flæskesteg er i mange hjem en traditionel spise til juleaften og til julefrokoster.
- Laver du flæskesteg til jul, så kan det være lækkert med et par nelliker. De tilsættes sammen med laubærblade, timian og sorte peberkorn.
- Er kernetemperaturen på 65° og sværen stadig ikke sprød, så kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen på en rist (stil en drypbakke under). Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.
0 kommentarer