Millionbøf med kartoffelmos og syltede agurker er en ægte hverdagsklassiker. Det er en ret der blev udbredt i Danmark op igennem 60’erne og 70’erne, men sikkert daterer endnu længere tilbage. Det er rigtig mormormad. Da jeg var barn fik vi ofte millionbøf. Vi fik det hjemme, men også når vi besøgte venner og familie. Det er en budgetvenlig ret, men samtidig også en ret som både børn og voksne kan lide. Personligt elsker jeg millionbøf.
Du kan nemt lave en luksusudgave med cocktailpølser eller ærter. Det er super lækkert. Jeg har ikke inkluderet opskriften på syltede agurker, men den finder du her. Hvis du kan lide millionbøf med kartoffelmos og syltede agurker, så vil du elske denne opskrift. Det er præcis som min mor lavede den. Velbekomme.
Ingredienser
Millionbøf
- 500 g hakket oksekød
- 1 løg
- 5 dl oksebouillon
- 2 dl mælk
- 1 tsk sukker
- 1 stk laurbærblad
- 3 spsk saucejævner
- 2 spsk kulør
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
Kartoffelmos
- 1½ kg kartofler
- 50 g smør
- 1½ dl mælk
- 2 tsk salt
Sådan gør du
Millionbøf
- Skræl løget og skær det i små tern.
- Brun kødet af i en gryde ved middelhøj varme.
- Sku lidt ned for varmen og tilsæt løg. Steg videre i 3 minutter.
- Tilsæt bouillon, mælk, laurbærblad og sukker lad retten koge op.
- Lad retten koge 10-15 minutter uden låg, så den reducerer lidt.
- Tilsæt kulør og saucejævner. Lad saucen simre i yderligere 5 minutter.
- Smag til med salt og peber. Fjern evt. laubærblad inden servering.
Kartoffelmos
- Kartoflerne skrælles, skæres i mindre stykker og koges møre i usaltet vand. Kogetiden afhænger af hvor store stykkerne er. Typisk mellem 10-20 minutter
- Vandet hældes fra og kartoflerne moses med en kartofelmoser/kartoffelpresser. Du kan også bruge en håndmixer, det giver dog en tungere og mere klistret kartoffelmos
- Du kan med fordel varme mælken i en gryde eller i mikroovnen
- Mælk og smør tilsættes og røres ind i kartoffelmosen
- Kartoffelmosen smages til med salt og peber
Tips og noter
- Jeg tilsætter nogle gange 1-2 tsk soyasauce og/eller 1-2 engelsk sauce. Det tilsættes samtidig med bouillon og sukker. Det giver en lidt dybere smag og giver din færdige sauce lidt flere smagsnuancer.
- Istedet for sukker kan du søde med ribsgelé. Det giver en lidt rundere smag.
- Prøv at tilsætte en smule fløde i stedet for mælk. Det giver en mere cremet sauce.
- Du kan lave din egen saucejævner med hvedemel og vand. Du tager 2 dl vand og 3 spsk hvedmel i en shaker. Ryst til det er helt fri for klumper. Tilsæt til saucen lidt ad gangen. Lad saucen komme op at koge imellem. Saucen tykner når den koger. Tilsæt til saucen har den ønskede konsistens.
- Hvis saucen bliver for tyk, så tilsæt lidt mere oksebouillon eller mælk.
- Nogle gange tilsætter jeg lidt ærter eller cocktailpølser til min millionbøf. Det smager super lækkert.
- Kartofler der skal bruges til kartoffelmos, bør altid koges uden salt, da kartoffelsmosen ellers bliver klistret. Kartoffelmosen smages til med salt og peber lige inden servering.
0 kommentarer