Ribeye steak smager helt fantastisk. Det kan serveres med bådkartofler, brasede kartofler, kartoffelmos eller noget helt fjerde. Man kan servere det med dampede grøntsager, eller med en lækker grøn salat. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Det vigtigste når du laver en steak er kødets kvalitet. Det er ikke her der skal spares. Det skal være fra ungkvæg og have en god fedtmarmorering. Jeg køber gerne mine bøffer hos slagteren. Jeg har også købt steaks i supermarkedet. Det er dog med lidt blandet succes. Hvis du får en lækker steak, som langsomt smelter på tungen, så er det efter min mening noget af det lækreste som findes.
Når du har fået fat i det lækre kød, så er det vigtigt, at det bliver tilberedt perfekt. Det er ikke her det skal ødelægges. Det er ret enkelt, men der er stadig et par ting man skal være opmærksom på.
Her får du vores bud på en lækker ribeye steak. Velbekomme.
Ingredienser
Steaks
- 4 stk ribeye steaks - Gode bøffer er 2-3 cm i tykkelsen
På panden
- 50 g smør
- 2 spsk olie
- 3 fed hvidløg
- 1 dusk timian - frisk
På grillen
- 100 g smør - klaret
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk cayennepeber
- 2 tsk salt
- 1 tsk peber
Sådan gør du
- Bøfferne tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden de skal tilberedes. De må ikke være køleskabskolde når de steges.°
På grill
- Grillen forvarmes til ca. 300 grader.
- Klar smøret og bland med krydderierne.
- Pensel dine steaks med det klarede smør og krydderier
- Grillristen pensles med lidt olie, så bøfferne ikke hænger fast i risten.
- Bøfferne kommes på grillen og brunes over direkte varme i 1-2 minutter på hver side. Efterfølgende flyttes bøfferne væk fra den direkte varme og temperaturen skrues lidt ned. Bøfferne steges nu færdige over inddirekte varme til de når den ønkede kernepemperatur. (Se noter længere nede på siden.)
- Når den ønskede kernetemperatur er nået tages bøfferne af grillen. Lad bøfferne hvile i 5-10 minutter utildækket inden du skærer i dem.
På panden
- En pande varmes op til høj varme. Tilsæt olie til panden.
- Drys dine bøffer med salt og peber.
- Steg bøfferne på hver side til de har en god stegeskorpe.
- Sku ned for varmen og tilsæt smør, hvidløg og timian. Vip panden lidt, så du nemt kan få fat i det smeltede smør med en ske. Øs varmt smør fra panden op på bøfferne. Skift, så du også vipper til den anden side og læg panden på kogepladen, så den også får varme. Det skal du gøre skiftevis gentagende gange. Fortsæt til bøfferne er stegt færdige. De skal have 2-5 minutter på hver side. (Se noter længere nede på siden).
- Når den ønskede kernetemperatur er nået tages bøfferne af panden. Lad bøfferne hvile i 5-10 minutter utildækket inden du skærer i dem.
Tips og noter
- Stegetiden afhænger meget af tykkelsen på dine steaks. Og selvfølgelig om du ønsker den rød, medium eller gennemstegt. Du kan bruge et stegetermometer.
- Rød (Rare) - 49-55° - (ca. 2-3 minutter på hver side)
- Medium - 57-62° - (ca. 3-4 minutter på hver side)
- Gennemstegt (Well done) - 65-69° - (ca. 5 minutter på hver side)
- Man skal huske at lade sine steaks hvile. Når kødet bliver varmet op, så samler safterne sig inde i midten af kødet. Når man giver kødet tid til at hvile, så fordeler safterne sig i hele kødet igen. Hvis man er utålmodig og skærer i kødet med det samme, så løber saften ud af kødet og man får et tørt stykke kød.
0 kommentarer