Karbonader eller krebinetter? Hvad er forskellen? Karbonade stammer fra det italienske ord carbonata – som betyder kul. Oprindelig var karbonader nogle store, runde og flade bøffer af hakket svinekød. De blev stegt over kul.
Krebinet kommer fra det franske ord crépine som betyder si eller net. Udtrykket kommer fra at man lavede aflange bøffer af hakket kød, som man svøbte ind i et fedtnet. Kødet kunne være fra svin, fjerkræ endda indmad blev brugt til at lave krebinetter.
I dag bruges udtrykkene i flæng. I Jylland er ordet karbonader mere brugt og på Sjælland er udtrykket krebinetter oftere brugt.
Uanset bliver det som regel lavet af hakket svinekød eller hakket kalv og flæsk. Om man laver dem runde eller aflange er vel en smagssag. De fleste er dog enige om at både karbonader og krebinetter er vendt i æg og rasp inden de steges på panden. Velbekomme.
Ingredienser
Karbonader
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 1 æg
- 50 g rasp
- 1 tsk salt - fint
- peber
- 20 g smør - til stegning
Sovs
- 20 g smør
- 2 spsk mel
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 2 dl mælk
- 1 ds ærter og gulerødder - (400 g / 265 g)
- 1 tsk salt
- peber
Tilbehør
- 800 g kartofler
Sådan gør du
Karbonader
- Pisk ægget sammen i en dyb tallerken sammen med en knsp. salt
- Bland rasp, salt og peber sammen i en anden tallerken.
- Form kødet til 4 karbonader. Vend karbonaderne først i æg og derefter i rasp.
- Varm panden op til middelhøj varme og tilsæt smør. Når smøret er smeltet kommes karbonaderne på. Karbonaderne steges 4-5 minutter på hver side.
Sauce med ærter og gulerødder
- Smørret smeltes i en gryde ved lav til middel varme.
- Tilsæt mel og rør rundt. Brug gerne et piskeris.
- Tilsæt boullion lidt ad gangen under omrøring. Sørg for at røre eventuelle klumper ud inden du tilsætter mere væske.
- Tilsæt mælk under omrøring.
- Tilsæt ærter og gulerødder. Tilsæt også væsken.
- Smag til salt og peber.
Kartofler
- Kartoflerne skrælles og koges. Typisk er kogetiden ca. 20 minutter.
Tips og noter
- Karbonader kan også sagtens laves af rent hakket svinekød
- Hvis du ikke spiser svinekød, så kan retten sagtens laves med hakket kylling. Det er ikke den klassiske version, men smager stadig utrolig lækkert.
- I denne opskrift brugte jeg ærter og gulerødder fra dåse til saucen. Man kan sagtens bruge friske ærter og gulerødder eller fra frost.
0 kommentarer