Honningkage med smørcreme er en af julens mange lækre kager. Jeg elsker jul og jeg elsker honningkager. Den dufter og smager dejligt af alle julens skønne og varme krydderier.
Der findes mange slags honningkager og i mange former og størrelser. Denne opskrift er på den klassiske honningkage med chokolade. Det er en flot og lækker julekage, som vil imponere både familie og venner.
Denne version er en skøn blød kage, med et lækkert, sødt og cremet lag smørcreme. Den er til slut toppet med den skønneste mørke chokoladeganache. Så kan det vist ikke blive en meget mere klassisk jul.
Jeg håber, at du har mod på at kaste dig ud i at lave denne fantastiske juleklassiker. Velbekomme.
Du finder flere af julens opskrifter her.
Udstyr
- 1 springform (20-25 cm i diameter)
Ingredienser
Honningkage
- 75 g smør
- 60 g brun farin
- 150 g honning
- 300 g hvedemel - sigtet
- 1 tsk natron
- 1 tsk kardemomme - stødt
- 1 tsk ingefær - stødt
- ½ tsk nelliker
- 1 stk æg
- 1½ dl kærnemælk
Smørcreme
- 100 g smør
- 2 tsk vaniljesukker
- 200 g flormelis
- 200 g flødeost - neutral
- 2 tsk appelsinsaft - eller citronsaft
Fyld
- 4 spsk appelsinmarmelade
Chokoladeganache
- 150 g chokolade - mørk
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk sirup
Sådan gør du
Honningkage
- Smør, brun farin og honning kommes i en gryde og varmes op under omrøring til en ensartet masse. Tag gryden af varmen og lad det køle lidt af.
- Hvedemel, natron, kardemomme, ingefær og nelliker sigtes gennem en si og i en stor røreskål.
- Smørblandingen hældes med til melblandingen og det piskes godt sammen. Brug gerne en elpisker.
- Kærnemælk og æg tilsættes og det hele piskes til en ensartet dej uden klumper.
- Dejen fordeles i en smurt springform. Læg eventuelt et stykke bagepapir i spænd i bunden af springformen.
- Kagen bages ved 150 ℃ i ca 1 time og 15 minutter.
- Lad kagen køle helt af til stuetemperatur.
Smørcreme
- Smør, flormelis og vaniljesukker piskes til en hvid og luftig smørcreme. Det er vigtigt at smørcremen er helt luftig og hvid inden flødeost kommes i.
- Flødeost tilsættes og smørcremen piskes videre til en tyk og luftig creme. Pas dog på ikke at piske for længe, da flødeosten ellers kan få cremen til at skille.
- Appelsinsaft vendes forsigtigt i cremen og den røres til en ensartet masse.
Samling
- Den afkølede kage skæres over i to lige tykke dele.
- Kagebunden smøres med appelsinmarmelade og derefter fordeles smørcremen ovenpå marmeladen. Cremen smøres forsigtigt ud.
- Læg låg på kagen og tryk den let sammen. Jævn eventuelt kanterne med en paletkniv.
Chokoladeganache
- Chokoladen hakkes og kommes i en skål.
- Fløde og sirup varmes op i en gryde til lige under kogepunktet.
- Hæld den varme fløde over chokoladen og rør blandingen sammen til du får en tyk og ensartet chokoladeganache.
- Hæld forsigtigt chokoladeganachen udover den afkølede kage og drys evt med guldstøv eller krymmel.
- Lad gerne ganachen sætte sig lidt inden servering.
Tips og noter
- Kagen kan både nydes kold og stuetempereret. Vi foretrækker at opbevare den på køl, og så tage den ud 30-60 minutter inden servering, så den ikke er helt kold.
- Kagen kan sagtens nydes i op til 5 dage efter. Den bliver kun bedre af at stå og trække sammen med marmeladen og cremen. Den er bedst 2-3 dagen.
0 kommentarer