Hakkebøf med bløde løg er en ret de fleste kan lide. Om vinteren er det lækket at servere hakkebøffen med bløde løg, brun sauce og kartofler, men det er også rigtig lækkert om sommeren på grillen med en lækker salat og hjemmerørt dressing.
Hemmeligheden bag en god hakkebøf er at der skal være høj fedt procent i kødet, gerne helt op til 30 %, så skal bøffen æltes i hånden i 2-3 min og herefter steges i en blanding af smør og olie.
Ingredienser
Hakkebøffer
- 600 g hakket oksekød
- 20 g smør - til stegning
- 1 spsk olie - til stegning - smagsneutral olie f.eks. rapsolie eller solsikkeolie
- salt
- peber
Bløde løg
- 6 løg - store
- 2 spsk olie - eller smør
- salt
- peber
Sauce
- 3 dl bouillon
- 1 spsk ribsgele - kan erstattes af 1 tsk sukker
- 1 dl madlavningsfløde
- 2 spsk saucejævner
- kulør
- salt
- peber
Tilbehør
- 600 g kartofler
- 400 g ærter - frosne
Sådan gør du
Bløde løg
- Pil løgene og skær dem i mellemtynde ringe.
- Varm en pande op ved middelhøj varme.
- Kom fedtstof og løg på panden. Hvis det steger kraftigt, så sku en anelse ned for varmen. Løgene må ikke blive sorte.
- Det tager lang tid for løg at karamellisere. Mange tilsætter sukker eller honning for at fremskynde processen. Hvis du tilsætter 1-2 tsk sukker eller 1 spsk honning sammen med et par spsk vand, så er stegetiden ca. 10 minutter. Hvis du vil lade løgene karamellisere naturligt, så er stegetiden typisk omkring 40-50 minutter.
- Rør / vend løgene undervejs.
- Smag til med salt og peber.
Kartofler og ærter
- Kartoflerne skrælles og koges i letsaltet vand. Kartofler kommes i koldt vand så det dækker sammen med 1 tsk salt. Kartofler skal typisk koge ca 20 minutter. stik evt i kartoflerne med en skarp kniv. Hvis de er bløde, så er de færdige.
- Ærterne kommes også i letsaltet vand og koges i 2-3 minutter.
Hakkebøf
- Kødet deles i 6 lige store stykker til 150 g. bøffer. Efter min menning så får du det bedste resultat ved at ælte kødet godt inden du former bøfferne. Krydder bøfferne med salt og peber på begge sider inden du steger dem.
- Bøfferne skal steges på en middelvarm pande. Lad panden blive varm inden du kommer fedtstof og bøffer på panden.På vores komfur steges bøfferne på 7 ud af 9Gennemstegt: ca 5 minutter på hver side.Rosa: ca 4 minutter på hver side.Rød: ca. 3 minutter på hver side.
- Lad bøfferne hvile i 5 minutter inden servering mens du laver saucen.
Sauce
- Kom bouillon, ribsgele og fløde på panden som hakkebøffene blev stegt på og lad det komme i kog. Rør i saucen undervejs.
- Tilsæt kulør under omrøring til du har den ønskede farve.
- Tilsæt sovsejævner under omrøring til du har den ønskede konsistens.
- Smag til med salt og peber.
- Anret og server. Velbekomme.
Tips og noter
- Hvis du tilsætter 1-2 tsk sukker eller 1 spsk honning sammen med et par spsk vand, så er stegetiden ca. 10 minutter.
- Hvis du vil lade løgene karamellisere naturligt, så er stegetiden typisk omkring 40 minutter.
- Du kan krydre løgene med chili hvis du vil have nogle lidt stærkere løg
- Du kan tilsætte et par tsk soyasauce, hvis du kan lide løgene lidt mørkere og kan lide den umami/salt smag som soyasauce tilfører.
- Bløde løg er en klassiker til hakkebøffen, med er også rigtig lækkert til kogt torsk, stegt mørbrad, kartoffelmos og mange andre ting
- Du kan anvende al slags fløde til saucen. Fede fløder jævner også saucen lidt. Vi bruger dog kun piskefløde i saucen ved særlige lejligheder, da det er lidt usundt. Det smager bare bedre, efter min mening. Så til hverdag er det madlavningsfløden eller mælk der kommer i. Det er lidt sundere.
- Du kan give saucen lidt ekstra dybde og umami smag ved at tilsætte en tsk. engelsk sauce eller worcestershire sauce.
- Du kan evt. prøve at tilsætte en tsk. soyasauce til saucen. Det giver både smag af salt og umami.
- I stedet for ærter er alle slags kogte eller dampede grøntsager gode til retten, lige som salat også er lækkert til. Om sommeren spiser vi ofte hakkebøffer som er lavet på grillen med en lækker grøn salat til. Det er super lækkert.
- Stegetiden på hakkebøfferne er de samme på grillen som på panden.
0 kommentarer