Gastrik er en karamel/eddike sirup der bruges til at justere smagen i en sauce. Gastrik stammer fra Frankrig. Den tilfører smagsnoter, der kan være svære at tilføre på anden vis.

Der er smagsnoter af bitterhed og sødme fra sukker karamel, derudover er der syre og frugtsmag fra eddiken. 

Når du står med en sauce og den mangler lidt, men du ikke helt ved hvad der skal til. Det er her gastrik kommer ind i billedet. Det giver stor smag. Det endda uden at tilføre ekstra fedme, som man f.eks. gør med fløde.

Gastrik er let at lave og den holder sig længe. Du skal bare opbevare den i en lukket beholder. Velbekomme.

 

Se vores opskrift på brun sovs her. 
Eller alle vores opskrifter på saucér her.

 

Gastrik
5 fra 1 stemme
Samlet tid 20 minutter
Antal 1 glas
Kalorier pr. portion 425

Ingredienser

  • 100 g sukker
  • 2 dl æblecidereddike

Sådan gør du
 

  • Smelt sukkeret til en mørk karamel i en tykbundet gryde. Pas på det ikke brænder på. Det skal være ved middel/høj varme. Jeg skruer op på 7 ud af 9.
  • Når sukkeret er smeltet og blevet mørkt, så tilsættes eddiken. Pas på. Det kan godt sprutte lidt. Det stopper dog med det samme.
  • Det skal nu koge til karamellen igen er opløst. Du skal koge den uden låg, da den skal reducere en anelse. Det tager normalt omkring 10-12 minutter. Den får konsitens som en tynd sirup.
  • Det er vigtigt at gastrikken ikke koges for tyk, da den bliver mindst dobbelt så tyk når den er køllet af.
  • Opbevar gastrikken i en flaske med prop eller lignende.

Tips og noter

  • Gastrik er som en sirup med både bitre, syrlige og sødmefulde toner. Den indeholder smage som kan være svære at tilføre en ret.
  • Gastrik er meget velegnet til at give smag til supper, saucer eller sammenkogte retter. Du kan give stor smag og fylde til en ret uden at tilsætte ekstra fedt fra f.eks. fløde.
  • Hvis du gastrik bliver for tynd, så kan du give den et opkog og lade den reducere en anelse mere. Hvis den er blevet for tyk kan du tilsætte en lille smule vand.

Næringsindhold

Serving: 1glasKalorier: 425kcalKulhydrater: 101gFedt: 0.3gNatrium: 11mgKalium: 143mgSukker: 101gCalcium: 14mgJern: 0.4mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering