Andesteg er utroligt lækkert. Det bliver typisk spist til jul eller Mortens aften. Med denne opskrift er du garanteret en lækker andesteg med lækker sprødt skind. Vi giver dig her stegetider og temperaturer. Hvis du følger denne opskrift, så er du sikker på et godt resultat hver gang.
Vi spiser altid and til jul. Det er klart vores favorit. Dette er den opskrift vi altid bruger. Som regel laver vi den i en stegeso. Hvis vi er mange mennesker, så laver vi to ænder. Så er det nødvendigt at lave dem i en stegepose, ellers kan vi ikke have plads til begge i ovnen på samme tid.
Vi har også lavet både and og flæskesteg. Så laver vi ænderne først og flæskestegen bagefter. Så står anden og hviler på køkkenbordet nogle timer. Det tager den ikke skade af. Den bliver selvfølgelig lunken. Det gør dog ikke så meget. Den smager stadig lækkert.
And serveres hjemme hos os med hjemmelavet rødkål, hvide kartofler, brune kartofler, franske kartofler og brun sovs. Velbekomme.
Du finder flere af julens opskrifter her.
Udstyr
- 2-5 kødnåle alternativt lidt sejlgarn eller bommuldssnor
- 1 stegeso eller alternativt en stegepose
Ingredienser
And
- 1 stk and - 2400 g.
- 15 stk svesker
- 3 stk æbler
- 2 spsk sukker
- 1 stk appelsin
- 1 spsk salt - groft
- 1 spsk peber
Sauce
- 3 spsk andefedt
- 2 spsk hvedemel
- 3 dl andesky
- 2 dl hønsebouillon - stærk
- 1 tsk kulør
- 1 spsk ribsgelé
- 1 dl fløde
- salt
- peber
Sådan gør du
And
- Anden rengøres og renses. Den skal skylles i koldt eller lunkent vand. Indvolde og rester af involde fjernes/skabes ud. Rester af fjer fjernes. Brug evt. en pincet. Du kan evt. skære gumpen og vingespidserne af.
- Æblerne skrælles og skæres i skiver eller tern.
- Anden gnides med salt og peber på indersiden.
- Svesker, æbler og sukker blandes og fyldes i anden.
- Anden lukkes med kødnålene. Alternativt kan man lukke den med sejlgarn eller bommuldssnor. Det er dog lidt mere besværligt.
- Anden placeres i en stegeso med låg. (Alternativt i en stegepose.)
- Appelsinen presses ud over anden, så appelsinsaften fordeles på andeskindet. (dette vil ikke kunne smages, men vil give den færdige and en flot gyldenbrun farve og sprødt skind.)
- Der drysses lidt salt og peber på anden. Låget lukkes.
- Anden stilles i en kold ovn og ovnen stilles på 160 °C almindelig ovn, stegetiden er:For and på ca. 2400 g er ca. 2½ timer. For and på ca. 3000 g er ca. 3 timer.For and på ca. 3500 g er ca. 3½ timer.For and på ca. 4000 g er ca. 4 timer.For hvert halve kilo lægges 30 minutter til.
- Når der er ca 30 minutter tilbage af stegetiden, så hældes væden fra og over i en skål. Hæld eventuelt gennem en si.
- Stil anden tilbage i ovnen og skru ovnen op på 175 °C varmluft og lad låget være af. Giv anden 30 minutter mere. Eller til den har fået farve og opnået den ønskede kernetemperatur.
- Tag anden ud af ovnen. Lad anden hvile i 20-30 minutter inden den skæres ud.
Sauce
- Væden fra anden hældes op i skål. Lad den herefter stå og hvile et øjeblik, således at fedtet lægger sig på toppen.
- Andeskyen skal skummes, sies og reduceres. Det gøres som følgende:Fedtet tages fra. Det gøres med en ske. Gem fedtet. Det er godt til stegning. Det der er tilbage i skålen er andesky. Hæld andeskyen gennem en si. Hvis der er meget kan det reduceres. Det gøres ved at koge det i en gryde og lade væden fordampe indtil der er ca. 3 dl tilbage.
- Saucen laves som en opbagt sauce.
- 3 spsk andefedt og mel røres sammen i en gryde. Ved middel varme. Tilsæt andesky lidt ad gangen under omrøring, så det ikke klumper. Sørg for at røre klumperne ud inden der tilsættes mere vædske. Tilsæt derefter hønsebouillon.
- Saucen koges op. Ribsgelé og kulør tilsættes.
- Lad saucen koge i 10 min under omrøring.
- Kom 1 dl fløde i og lad saucen koge op. Smag til med salt, peber og ribselé.
- Serveres med hvide-, franske- og brune kartofler, rødkål, ribsgelé og en god øl eller rødvin.
Tips og noter
- Bruger du et stegetermometer, så skal kerneemperaturen være mindst 75 °C.
- Du kan sagtens lave and på grill. Uanset om det er gasgrill eller kulgrill. Du laver anden ved inddirekte varme og holder varmen på ca. 160 °C.
- Hvis du vil langtidsstege anden, så skruer du ovnen ned til 120 °C og lægger 2 timer til stegetiden.
- Du kan sagtens lægge nogle krydderurter ned til anden. Det giver også lækker smag til saucen. Vi bruger f.eks. laurbærblade, frisk timian eller rosmarin.
- Man kan også med fordel lægge lidt friske grøntsager ned i stegesoen. Det kan være f.eks. løg, persillerod eller gulerødder. Det giver masser af saft og kraft til saucen.
- Køber du en frosen and, så skal den helst tø op i køleskabet. Du skal derfor tage den op af fryseren 2 dage inden du skal bruge den.
- Hvis du gerne vil spare lidt tid på dagen, så kan du stege anden dagen i forvejen. Den vil stadig være lækker på dagen. Du varmer den blot op i stegesoen. Den skal have ca. 1 time ved 150 °C.
0 kommentarer