Svinemørbrad på panden er en lækker klassisk måde at tilberede mørbrad på. Det giver et lækkert, magert og smagfuldt stykke kød. Vi serverer det som regel med kartofler og en lækker salat eller dampede grøntsager.
Er du i tvivl om et stykke kød skal være tildækket eller utildækket, når det hviler? Det kommer an på om man vil have kødet rødt, rosa eller gennemstegt. Når man tager kødet af varmen og lader det hvile, så er det for at fibrene i kødet kan udvide sig igen. Det får saften til at fordele sig i kødet, så det ikke løber ud, når det bliver skåret ud. Det giver et saftigere stykke kød. Denne proces sker uanset om kødet er tildækket eller ej. Forskellen er om kødet kan komme af med varmen eller ej. Det vil sige, hvor meget kødet steger videre, efter at det er taget af varmen. Hvis du gerne vil have et rødt eller rosa stykke kød, skal du derfor ikke dække kødet til. Det er vigtigt, at kødet kan komme af med varmen. Det forhindrer, at kødet bliver gennemstegt. Hvis du gerne vil have dit kød gennemstegt, så kan du roligt dække det til. Brug evt. et stegetermometer. Hvis temperaturen bliver for høj, så kan du fjerne tildækningen, da kødet ellers har en tendens til at blive lidt tørt.
Hvis du kan lide vores opskrifter, så ville det hjælpe os meget, at du følger os på de sociale medier. Du finder os på facebook, instagram, youtube eller pinterest.
Se flere opskrifter på aftensmad her.
Ingredienser
Kød
- 25 g smør
- 1 stk svinemørbrad - á ca. 500 g
- 1 tsk salt - groft
- peber - friskkværnet
- 1 dl vand
Sauce
- 2½ dl madlavningsfløde
- 2 spsk saucejævner
- 1 spsk ribsgele - eller 1 tsk sukker.
- 1 tsk kulør
- salt
- peber
Sådan gør du
Kød
- Afpuds svinemørbraden. Brug en skarp kniv og fjern sener og det værste fedt.
- Varm en sauterpande op til middelhøj varme. Brun mørbraden i smørret på alle sider i ca. 5 min.
- Drys med salt og peber og tilsæt vand. Lad mørbraden braisere ved svag varme og under låg i ca. 15 min.
- Tag kødet op og lad det hvile tildækket. Det skal hvile i 10-15 minutter.
Sauce
- Hæld skyen gennem en sigte og over i en lille gryde. Tilsæt fløde og ribsgele.
- Bring saucen i kog, tag gryden af varmen og rør saucejævner i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Smag til og tilsæt evt. kulør.
- Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tilsæt kulør.
- Smag til med salt, peber og sukker.
- Server med kartofler, salat eller dampede grøntsager.
Tips og noter
- Svinemørbrad skal være mellem 62 ℃ og 70 ℃. Ved 62 ℃ - 65 ℃ er stegen let rosa. Ønsker du den gennemstegt, så skal du over 65 ℃
- Hvis du gerne vil have din svinemørbrad rosa, så skal den hvile utildækket. Hvis du derimod gerne vil have den gennemstegt, så skal den hvile tildækket. Gerne med staniol og derefter et viskestykke.
0 kommentarer