Grydebrød er en klassiker herhjemme, som vi vender tilbage til gang på gang. Det gør vi fordi det er utroligt let at lave og resultatet bliver perfekt hver gang.

Brødet bliver sprødt udenpå og med en sej og smagfuld krumme indeni. Brødet er lækkert med smør på, men vil også klæde ethvert frokostbord.

Hvis du ikke vant til at bage, så er dette det perfekte sted at starte. Det bliver ikke nemmere og resultatet er et fantastisk brød efter alle standarder. Velbekomme.

Grydebrød
5 fra 2 stemmer
Forberedelsestid 5 minutter
Tilberedningstid 45 minutter
Hævetid 16 timer
Samlet tid 17 timer
Antal 1 brød
Kalorier pr. portion 1767

Udstyr

  • 1 Solid gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen

Ingredienser

  • 8 dl hvedemel - valgfri sort
  • 4 dl vand - lunkent
  • ½ tsk tørgær - strøget
  • ½ tsk salt

Sådan gør du
 

  • Mel, gær, salt og vand kommes ned i en skål. Der røres let i skålen, indtil alt melet er vådt. Det er kun 5 – 8 omgange med en ske, det bliver en meget våd dej. Stil dejen til hævning i mellem 16 – 26 timer, ved stuetemperatur. (det er ikke vigtigt om det er 16 eller 26 timer.)
  • Når den er hævet og fin, og der er tydelige glutenstrenge når man tipper skålen, skal den hældes forsigtigt ud på en let melet bordplade. Fold dejen ind over sig selv 2-3 gange.
  • Lad dejen hvile på køkkenbordet i 20 minutter. Form så til et brød, uden dog at slå dejen helt ned. Fold det ind i sig selv til dejen former en stram kugle.
  • Det er tid til at sætte en gryde i ovnen ved 250 grader. Brug en stålgryde, jerngryde, emaljeret gryde eller en ler - stegeso. Under alle omstændigheder skal man have et låg, der passer til.
  • Når gryden og ovnen er helt varm, og dejen har hvilet i de 20 min, skal man tippe dejen forsigtigt over i gryden. Læg låget på og stil det hele i ovnen ved 250 grader i ca. 30 minutter.
  • Så tager man låget af og bager brødet færdigt, i yderligere ca. 15 min.
  • Man kan tippe det ud af gryden og høre om det lyder hult, når man dunker det i bunden, hvis det gør det, er det færdigt. Vend ud på en rist og køl af. Vent med at skære af det, til det er helt afkølet. Velbekomme.

Tips og noter

  • Hvis man bager dette brød med Ølandshvede, fuldkornsmel eller speltmel, skal man bruge mere vand. Ca. 1 dl mere.
  • Hvis du bruger frisk gær istedet for tørgær, så skal du bruge ca. 5 g gær.
  • Det er et super nemt og lækkert brød, med en lækker sprød skorpe.
  • Opskriften er inspireret af New York bageren Jim Lahey.

Næringsindhold

Serving: 1brødKalorier: 1767kcalKulhydrater: 369gProtein: 52gFedt: 5gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 1gNatrium: 1195mgKalium: 571mgFiber: 15gSukker: 1gVitamin C: 1mgCalcium: 87mgJern: 22mg
Udskriv opskrift

4 Kommentarer

  1. Har prøvet opskriften. Det blev super godt. Vi lavede det da vi fik gæster i weekenden. Vil helt sikkert prøve flere opskrifter fra siden 🙂

    Svar
    • Tak. Det glæder mig, at du kunne lide brødet. Vi lægger nye opskrifter ud hver uge. 🙂

    • Super godt brød men der mangler altså lidt salt i dejen har lavet det med Øland hvede halvdelen hvede.

    • Jeg er glad for, at du kan lide opskriften. Det er selvfølgelig en smagssag hvor meget salt man kan lide.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering