Gammeldags æblekage er en klassisk dansk dessert. De fleste kan huske gammeldags æblekage fra barndommen. Det er derfor også ekstra hyggeligt at servere den gang på gang.

Gammeldags æblekage er typisk en efterårsdessert, da det er æblesæson. Desserten består af en lækker æblemos, med kagerasp, makroner og let pisket flødeskum. 

Du kan vælge at servere din æblekage i en stor skål eller portionsanrette den. Jeg vælger gerne at servere æblekagen i glas, da det ser flot ud at kunne se de forskellige lag i kagen. Velbekomme.

Gammeldags æblekage
5 fra 1 stemme
Forberedelsestid 30 minutter
Tilberedningstid 30 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 6 personer
Kalorier pr. portion 603

Ingredienser

Æblemos

  • kg æbler
  • 120 g sukker
  • 1 dl vand

Æblekagerasp

  • 100 g rasp
  • 20 g sukker
  • 10 g smør

Æblekage

  • 250 g Makroner
  • dl piskefløde

Sådan gør du
 

Æblemos

  • Æblerne skrælles og kernehus og stilk fjernes. Æblerne skæres i mindre stykker.
  • De rensede æbler, sukker og vand kommes i en gryde. Det bringes i kog. Lad det simre uden låg i ca. 15 minutter. Der røres et par gange undervejs. Hvis du gerne vil have æblerne helt udkogt, så lad det koge lidt længere.
  • Lad æblemosen køle af inden du putter den i køleskabet. Du kan med fordel lave æblemosen dagen i forvejen, så den er kølet helt af, når du skal bruge den.

Æblekagerasp

  • Smørret smeltes på en pande ved middel varme.
  • Tilsæt sukker og rasp. Rør rundt i et par minutter, til al sukkeret er smeltet.
  • Hæld det over på et stykke bagepapir og lad det køle af.

Æblekage

  • Pisk fløden til en lækker, luftig flødeskum.
  • Saml æblekagen. Kom et lag knuste makroner og lidt æblekagerasp i bunden, så et lag æblemos, så et lag knuste makroner og æblekagerasp og derefter et lag æblemos igen. Top af med et lag flødeskum. Du får et pænere resultat, hvis du bruger en sprøjtepose.

Tips og noter

  • Mængden af sukker i din æblemos afhænger meget af hvilken sort du bruger. Hvis du bruger meget søde æbler, så behøver du ikke så meget sukker. Bruger du meget sure æbler, så kan du med fordel bruge mere sukker end der står i opskriften. Det kan være meget svært at smage til mens æblemosen er varm, da den søde smag først kommer rigtig frem efter at den er afkølet. Er æblerne meget sure, så vil jeg bruge dobbelt så meget sukker som der står i opskriften.
  • Mængen af vand afhænger også af sorten. Nogle sorter er mere saftige end andre. Er æblerne meget saftige, så kan du bruge lidt mindre vand.
  • Prøv at tilsæt lidt vanilje til din æblemos. Jeg bruger en teske vaniljesukker eller en halv vaniljestang til en portion af denne størrelse. Det er super lækkert.
  • Det kan også være rigtig lækkert med en lille smule kanel eller kardemomme i din æblemos. Du skal ikke bruge særligt meget. 1/4 - 1/2 teskefuld er rigeligt til at give smag.
  • Hjemmelavet æblemos kan når det er konserveret på glas nemt holde sig et par uger i køleskab. Det kan også fryses for længere holdbarhed.
  • Hvis du gerne vil springe over hvor gærdet er lavest, så kan du købe både æblemos og æblekagerasp i supermarkedet. Du kan stadig røre lidt vaniljesukker, kanel eller kardemomme i den færdige æblemos for at peppe den lidt op.

Næringsindhold

Serving: 1portionKalorier: 603kcalKulhydrater: 111gProtein: 5gFedt: 18gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 51mgNatrium: 148mgKalium: 341mgFiber: 7gSukker: 88gVitamin A: 789IUVitamin C: 12mgCalcium: 74mgJern: 1mg
Udskriv opskrift

0 kommentarer

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering